Kilátások nélküli, pokoli hely Gáza

külföld
2023 október 11., 14:10

Hívták már a világ legsűrűbben lakott városának és a világ legnagyobb szabadtéri börtönének is, de a Gázai övezettel kapcsolatban egyik állítás sem igaz. A hétvégi Izrael elleni támadás kiindulópontja, az azt végrehajtó Hamász terrorszervezet főhadiszállása azonban a túlzásoktól függetlenül is pokoli hely.

A Budapestnél valamivel kisebb, de a magyar fővárosnál valamivel több lakosú Gázai övezet történelme évezredeken át nem vált el a közel-keleti szomszédságától. A közelmúltban előbb a régiót uraló oszmán török birodalom része volt, majd az első világháború után brit ellenőrzés alá került. Az ekkori Brit-Palesztinának egyaránt részei voltak a mai Izrael és a ma a palesztinok által ellenőrzött területek.

photo_camera Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

A mai Gázai-övezet határai Izrael 1948-as megalakulása után születtek meg, az újszülött állam és muszlim többségű szomszédainak háborúi során. Gáza az 1967-es hatnapos háborúig Egyiptom fennhatósága alatt volt, ez után viszont Izrael vette át a hatalmat a szinte kizárólag muszlim palesztinok lakta területen, és ekkor kezdődött meg a zsidó telepek létesítése Gázában.

1993-ban az Oslói Egyezmények részeként Jicák Rabin izraeli miniszterelnök és Jasszer Arafat, a Palesztin Felszabadítási Szervezet vezetője többek közt abban is megállapodtak, hogy a Gázai övezetben a palesztinok kormányozhatnak, de Izrael ellenőrzi a szárazföldi és a tengeri határokat, valamint a terület légterét is.

2005-ben Ariel Saron miniszterelnök kezdeményezésére az izraeliek evakuálták a zsidó telepeket, aminek eredményeként Gáza gyakorlatilag 100 százalékban palesztin terület lett, viszont még jobban el lett vágva Izraeltől és a világtól. A következő évben a palesztin területeken, így Gázában is választásokat rendeztek, amit itt a Hamász nyert meg. Mivel a Hamász ez után sem volt hajlandó elismerni Izrael létét, a nemzetközi közösség jelentős része szankciókat vezetett be a terület ellen, amitől ott még rosszabb lett az élet. Ez azonban nem hogy gyengítette volna a Hamász erejét, hanem a szervezet 2007-ben leszámolt helyi politikai ellenfeleivel, és azóta gyakorlatilag egyeduralkodó Gázában.

Mennyire rossz?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.