Medián: A Fidesz-szavazók többsége sem tartja kizártnak, hogy Mészáros Orbán strómanja

POLITIKA
2023 október 11., 10:30

Érdekes felmérésről írt a Hvg.hu oldalán Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője. A Medián szeptemberben készült, a korrupció megítéléséről szóló felmérése szerint még a kormánypártok szavazóinak ötöde is úgy érzi, hogy a pénzügyi visszaélés nagy mértékben jellemző az Orbán-kormányra, és csak a fideszes szavazók 37 százaléka tartja elképzelhetetlennek, hogy Mészáros Lőrinc, Garancsi István és a kormány még pár kegyelt vállalkozója valójában Orbán Viktor strómanja lenne.

Az 1000 fős reprezentatív mintán készült felmérés szerint a korrupciót jelenleg a negyedik legnagyobb problémának tekintik a magyar szavazók, ezt éppen hogy megelőzi a szegénység és az infláció problémája, míg az egészségügy helyzete toronymagasan az első helyen szerepel. A kutatás alapján a magyar választók kétharmada gondolja úgy, hogy az Orbán-kormányra jellemző a korrupció és a pénzügyi visszaélés, az ellenzéki szavazók között ez az arány nem meglepő módon 96 százalék, a bizonytalanoknál 81, azoknál pedig, akik a Fideszre szavaznának, ha most vasárnap lennének választások, 22 százalék. A fideszes szavazók 32 százaléka egyetért azzal az állítással is, hogy a korrupciós esetek nem egyedi túlkapások, hanem központilag szervezett, rendszerszintű jelenségről van szó.

photo_camera Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc a parlamentben. Fotó: Németh Dániel/444

Az 1000 válaszadó több mint fele neveket is említett, amikor a korrupcióról beszélt, 58 százalékuk Mészáros Lőrincet, Orbán Viktort családjával együtt 40 százalék (csak a miniszterelnököt 23 százalék), Tiborcz Istvánt 18 százalék említette, mint akik szerintük nem tiszta eszközökkel szerezték a vagyonukat. A Medián arra is rákérdezett, hogy elképzelhetőnek tartja-e a választó, hogy egyes, kiemelkedő sikereket elérő vállalkozók, mint például Mészáros Lőrinc vagy Garancsi István valójában Orbán Viktor strómanjai. A teljes mintának mindössze 15 százaléka tartotta kizártnak ezt a lehetőséget, a Fidesz szavazóinál ez az arány 37 százalék. Tehát több mint 60 százalékuk valamilyen szinten elképzelhetőnek tartja ezt a helyzetet.