Pakisztánban vizsgálatot rendeltek el, amiért egy nő elindul egy szépségversenyen

külföld
2023 október 11., 07:51

Gigantikus a felháborodás Pakisztánban, a BBC cikke szerint a férfiak online háborognak, az egyik pakisztáni párt szenátora, Mushtaq Ahmed a történteket „szégyenteljesnek” nevezte, Anwar ul-Haq Kakar ügyvezető miniszterelnök pedig még vizsgálatot is elrendelt.

Mindezt azért, mert egy 24 éves pakisztáni nő elindul a Miss Universe nemzetközi szépségversenyén, hogy ott Pakisztánt képviselje. Erica Robint a Maldív-szigeteken rendezett versenyen öt döntős közül választották meg Miss Universe Pakisztánnak. A versenyt a dubaji székhelyű Yugen Group szervezte, ami a Miss Universe Bahrein és a Miss Universe Egyiptom franchise jogait is birtokolja.

Robin a BBC-nek azt mondta, „nagyszerű érzés” Pakisztánt képviselni, de nem tudja, miért érkeznek visszatetszések, amiatt mert elindul a nemzetközi versenyen, csak feltételezi, hogy azért, mert fürdőruhában „parádézik” majd „egy férfiakkal teli teremben”.

Az indulását bírálók szerint Robin egy olyan országot képvisel majd, ami nem akarja, hogy képviseljék. Pakisztánban nem is nagyon szoktak szépségversenyeket tartani. A Miss Universe elmúlt 72 éve alatt Pakisztán egyszer sem indított versenyzőt. Ettől függetlenül vannak pakisztáni nők számára tartott szépségversenyek, csak azokat nem Pakisztánban rendezik: a Miss Pakistan World-öt először 2002-ben, Torontóban rendezték meg, majd 2020-ban a verseny Lahorba költözött.

Robin azt mondta, hogy a verseny második fordulóján – amit egyébként Zoomon tartottak –, arra kérték, mondjon valamit, amit szeretne megtenni hazájáért. „Azt válaszoltam, hogy szeretném megváltoztatni a gondolkodásmódot, ami szerint Pakisztán egy elmaradott ország.”

Az ügyben megszólalt Vaneeza Ahmed pakisztáni modell is, aki egy újságnak elmondta: „Ha ezeknek a férfiaknak nincs problémájuk a szintén nemzetközi „Mister Pakistan” versenyekkel, miért van problémájuk egy nő teljesítményével?”