Felfüggesztett börtönre ítélték a Forma-1 egykori, most 92 éves elnökét

külföld
2023 október 12., 11:34

Csalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Bernie Ecclestone-t, a Forma-1 egykori elnökét, mert a most 92 éves üzletember 2015-ben, még a szövetség élén elfelejtett bevallani 180 milliárd forintnyi vagyont.

Az üzletember még Forma-1 elnök volt, amikor elmulasztotta bejelenteni szingapúri cégét, aminek a bankszámláján mintegy 650 millió dollárt (≈ 236 milliárd forintot) tárolt. A vád szerint Ecclestone – akinek három felnőtt lánya és egy fia van – egyetlen vagyonkezelő céget jelentett be az adóhatóságoknak, aminek a lányai voltak a kezdeményezettjei, és kijelentette, hogy nem alapítója és nem is haszonélvezője más, Nagy-Britannián belüli vagy kívüli alapítványnak.

Ecclestone eredetileg tagadta a vádakat, ezért jövő hónapban kellett volna bíróság elé állnia. Végül polgári egyezség keretében csütörtökön bűnösnek vallotta magát, és beleegyezett, hogy teljesíti az adófizetési kötelezettségét - és 291 milliárd forintnyi összeget fizet egy angliai adókezelőnek.

Jogi csapata szerint az egykori F1-főnököt korára és egészségügyi problémáira való tekintettel nem szabadna börtönbüntetésre ítélni. A Southwark Crown Court angol koronabíróság végül 17 hónap börtönre ítélte, két évre felfüggesztve.

Címlapon: Bernie Ecclestone 2015-ben, a Forma-1 brit nagydíján. (via Daily Mail)