Harari Netanjahút és a populista kormányzást okolja a hétvégi katasztrófáért

külföld
2023 október 12., 11:44

Az izraeliek egyfelől most fizetik meg az árát annak az évekig tartó önhittségnek, amelynek során kormányaink és sok izraeli úgy érezte, annyival erősebbek vagyunk a palesztinoknál, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyhatjuk őket. Sok mindent lehet kritizálni azzal kapcsolatban, ahogyan Izrael feladta a palesztinokkal való békére tett kísérletet, és évtizedeken keresztül palesztinok millióit tartotta megszállás alatt” – írta Yuval Noah Harari a Washington Postban.

Yuval Noah Harari izraeli történész-író, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora interjút ad a 444-nek 2019. május 9-én.
photo_camera Yuval Noah Harari izraeli történész-író, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora interjút ad a 444-nek 2019. május 9-én. Fotó: Botos Tamás/444

A világhírű izraeli történész a cikkében rámutat arra, hogy ezek a hibák persze még nem igazolják a Hamász által elkövetett gyilkosságokat, hiszen ez a szervezet „sosem támogatta az Izraellel való békeszerződés lehetőségét, és mindent megtett az oslói békefolyamat szabotálása érdekében”. Harari szerint most a béke alapfeltétele a Hamász elítélése, szankcionálása és lefegyverzése, valamint szabadon kell engedni a túszokat.

Ugyanakkor Harari szerint Izrael állam hétvégén mutatott működésképtelenségének az oka nem az állítólagos erkölcsi hibák, hanem maga a populizmus. Izraelt hosszú évek óta egy populista erős ember, Benjamin Netanjahu kormányozza, aki bár egy PR-zseni, de alkalmatlan miniszterelnöknek. A személyes érdekeit többször is a nemzeti érdekek elé helyezte, és karrierjét arra építette, hogy megossza a nemzetet. Kulcspozíciókba inkább a lojalitás, mint a képzettség alapján nevezett ki embereket, minden sikert magáénak tudott, miközben a kudarcokért sosem vállalta a felelősséget, és úgy tűnt, hogy nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy kimondja vagy meghallja az igazságot.”

photo_camera Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

Harari szerint Netanjahu 2022 végén megalakított koalíciója eddig messze a legrosszabb, mert „messianisztikus fanatikusok és szégyentelen opportunisták” szövetségéből áll, akik többek között az ország biztonsági helyzetét is figyelmen kívül hagyták, és inkább arra koncentráltak, hogy korlátlan hatalmat szerezzenek maguknak. A szakértők hiába figyelmeztették a kormányt, hogy ez a politika veszélyezteti Izrael biztonságát, Netanjahu még a hadsereg vezérkari főnökét sem volt hajlandó meghallgatni. Amikor pedig Joáv Galant védelmi miniszter próbált riadót fújni, a miniszterelnök inkább kirúgta, majd csak a tiltakozások hatására vette vissza. Harari szerint az ilyen viselkedés vezetett el oda, hogy a hétvégi katasztrófa bekövetkezhetett.

„Bármit is gondoljunk Izraelről és az izraeli-palesztin konfliktusról, az, ahogyan a populizmus szétmarta az izraeli államot, intő jel a világ többi demokráciájának.”

A történész abban bízik, hogy a Hamász felett aratott győzelem után az izraeliek nem csak a kormányukat vonják felelősségre, hanem az összeesküvés-elméletek és a messianisztikus fantazmagóriák terjesztésével is felhagynak.