Nyilatkozott egy Hamász-vezér, azt mondta, Gáza lesz „az izraeli hadsereg temetője”

külföld
2023 október 12., 19:14

Meglepő módon nyilatkozott a Hamasz egyik libanoni számüzetésben élő magas rangú tisztviselője a dpa német hírügynökségnek. Ali Baraka azt mondta, a szervezet hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen és annak időpontjáról csak kevés Hamasz-vezetőnek volt tudomása.

„Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" – mondta.

Szerinte közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg. Elmondta, hogy fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrzőpont és település ellen.

photo_camera A napszemüveges ember Ali Baraka Fotó: RATIB AL SAFADI/Anadolu Agency via AFP

„Az ellenállás (azaz a Hamasz) a térségben elfoglalt katonai ellenőrzőpontokat és a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból" – fűzte hozzá.

Baraka szerint az izraeli hadsereg most majd bosszút áll a palesztin népen egy „megsemmisítő háborúval". Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz „az izraeli hadsereg temetője".

„A Hamasz mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol" - jelentette ki. A szövetségeseikre - a libanoni síita Hezbollahra és Iránra - tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamasz nem lesz egyedül. Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra: „Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek".