Párizsban megmérgezhették Marina Ovszjannyikova orosz újságírót, aki transzparenssel tüntetett a híradóban a háború ellen

bűnügy
2023 október 13., 06:42

A párizsi rendőrség mérgezés gyanújával indított nyomozást a francia fővárosban menekültként élő Marina Ovszjannyikova orosz újságírónő ügyében. Ovszjannyikova sajtóhírek szerint csütörtökön lett rosszul, nem sokkal azután, hogy a párizsi lakása ajtaját kinyitva valamilyen por állagú dolgot talált. Christophe Delore, az orosz újságíró Oroszországból való kimenekítésében kulcsszerepet vállaló Reporters Witout Borders főtitkára arról posztolt, hogy Ovszjannyikova estére jobban lett, de továbbra is orvosi felügyelet alatt áll.

Ovszjannyikova akkor lett világszerte ismert, amikor 2022. márciusában élő adásban tűnt fel a kép hátterében tévéhíradó közben, a legnagyobb orosz tévécsatornán, a következő, angol-orosz keveréknyelven írt táblát tartva a kamerába:

“Stop the war! Ne higgy a propagandának, itt hazudnak neked. Oroszok a háború ellen.”Az akció előtt videóra mondta, mennyire elege lett a propagandából, amiben neki is részt kellett vennie.

Az újságíró ennyivel nem elégedett meg és később is folytatta a tiltakozást. 2022. augusztusában azután helyezték házi őrizetbe, hogy egyszemélyes demonstrációt tartott Moszkvában, a Kreml közelében, a következő feliratot tartva a magasba:

“Putyin gyilkos, a katonái fasiszták. 352 gyerek halt meg. Még hánynak kell meghalnia, hogy abbahagyják?”A házi őrizetből azonban kalandos módon sikerült megszöknie a lányával együtt. Egy hétvégi napon indult neki, amikor arra számított, hogy a rendőrök lazábban őrzik a lakását. Későbbi nyilatkozataiból nem derült ki, pontosan ki segített neki, de összesen hétszer váltottak autót, míg eljutottak a határhoz, ráadásul az utolsóval a sárba is beragadtak. Térerő híján a csillagok állásából próbálták kikövetkeztetni, merre járnak. Végül órákig bújkáltak a határőrök elől, mielőtt végre sikerült elhagyni az országot.

Marina Ovszjannyikova.
photo_camera Marina Ovszjannyikova.

Anya és lánya végül Párizsban állapodtak meg. Az újságírónő idén februárban a francia fővárosban azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát biztonságban, tart Putyin és az orosz titkosszolgálat bosszújától.

Ovszjannyikovát egy moszkvai bíróság a múlt héten távollétében 8 és fél éves börtönbüntetésre ítélte .