Gyurcsány Ferenc, az ellenzéki tarajos sül

POLITIKA
2023 október 14., 18:19
  • Papíron – szó szerint is papíron! – óriási kampányba kezdett a Demokratikus Koalíció: egymillió példányban nyomtattak ki egy brosúrát.
  • Ez nem egyszerű olvasmány, hanem gyakorlati segédlet ahhoz, hogy a párt szimpatizánsai a következő hónapokban lakásról lakásra járva magyarok millióit győzzék meg.
  • Na de milyen a valóságban a Demokratikus Csodafegyver, az Orbán-ellenes Excalibur?
  • Megnéztük és kielemeztük, íme az eredmény.

Miközben még Orbán Viktor legádázabb kritikusai sem tudják tagadni, hogy a magyar miniszterelnök világszinten is képes volt újdonságot hozni a kortárs politikába, a hasonlóan kivételes teljesítményt nyújtó magyar ellenzékről méltatlanul kevés szó esik. Pedig ezek a kevésszer megénekelt szakemberek az elmúlt egy-két évben nagy ellenfelükhöz méltó, politikatörténeti szinten is egyedi újítást tettek le az asztalra:

a velük szemben álló kormány

  • hiába okozott Európa-rekord, minden más országét alaposan meghaladó inflációt;
  • azon belül hiába sikerült másfél-kétszeresére emelniük az alapvető élelmiszerek árát;
  • hiába omlasztotta össze a vasúti közlekedést;
  • hiába taszította olyan állapotba az egészségügyet, hogy akinek nincs orvos barátja, az évekkel hamarabb hal meg;
  • és hiába építette le a közoktatást,

képesek voltak ezt nem egyszerűen nem kihasználni, de szinte emberfeletti önuralommal végig csendben maradni.

Ezt a kivételes szériát látszik megtörni a DK, amely az eddigi ellenzéki passzivitással első látásra radikálisan szakító, nagyszabásúként beharangozott politikai kampányt indít. A Gyurcsány-párt saját állítása szerint ugyanis egymillió példányban nyomtatott ki egy brosúrát, aminek az a címe, hogy „Leplezd le Orbánt!”, és amihez konkrét akcióterv is tartozik.

A húszoldalas füzetke, melynek alcíme „15 tény a kormány hazugságaival szemben”, az ígéretnek megfelelően a miniszterelnök, illetve pártja 15 vélelmezett hazugságát sorolja fel egy hazugság/oldal ritmusban, és próbálja megcáfolni ezeket, némi szöveg, valamint hazugságonként egy darab szemléltető grafikon segítségével.

Azért emelgettem „akciótervet”, mert a füzetkéknek funkciójuk is van.

A 15 pont sorvezető ahhoz, hogy a DK-val rokonszenvező állapolgárok egyfajta grassroots mozgalmat indítva elkezdjék meggyőzni, elbizonytalanítani, megtéríteni, kijózanítani a közvetlen környezetükben élőket. Úgy is, mint a saját családtagjaikat, kormánykriktikus, de az ellenzéket sem kedvelő haverjaikat, esetleges fideszes ismerőseiket, sőt társasházi szomszédaikat.

A nagy szavaktól sosem ódzkodó Gyurcsány pártelnök friss hírlevelében így szólította meg híveit:

„Eljött az ideje, hogy áttörjük annak a hazugságbuboréknak a falát, amelyet az Orbán-rendszer fújt fel a magyarok milliói fölé. Nagy feladat lesz ez, amiben számítunk Rád! Te is tudod, hogy a magyar televíziók, újságok és hírportálok többsége az Orbán-rendszer és a velük összejátszó nagyvállalatok, milliárdosok kezében van. Ezért közvetlenül az emberekhez fogunk fordulni.”A főnök víziója szerint az ország nemsokára valóságos hangyabollyá válik, amiben nyüzsögnek a gyurcsányista és társutas dolgozók:

„Ezzel az egymillió példányban kinyomtatott kiadvánnyal a kezükben fogják ellepni Magyarországot a DK aktivistáinak ezrei, a legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig.”A vízió egy mondattal később már többmilliós dimenziókban mozog:

„Sok millió magyarhoz eljuthat a »Leplezd le Orbánt!« című füzet, azonban ehhez nélkülözhetetlen a segítséged!”Nézzük meg gyorsan, mi is ez a csodafegyver! Aminek tényleg hatékonynak kell lennie, hiszen a DK taglétszáma még a saját, nehezen ellenőrizhető állításuk szerint is mindössze 15 ezres, így a milliós tömeg eléréshez úgy kéne terjednie, mint a mindent gyógyító kristálygombának a magyar hűtőszekrényekben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.