Novák Katalin elgondolkodik rajta, miért nem vonzó ma a családalapítás

demográfia
2023 október 14., 07:04

„Demográfiai kerekasztalt hozok létre, azzal a céllal, hogy beszéljünk, gondolkodjunk közösen az előttünk álló demográfiai problémákról, és keressünk együtt megoldást azokra” - jelentette be a köztársasági elnök pénteken Székesfehérváron, a kétnapos Fejér vármegyei látogatását záró díszvacsorán.

Novák Katalin azt mondta, ha nem tudják a fiatalokban legalább felébreszteni a kérdést, hogy szeretnének-e gyereket vállalni, családot alapítani, akkor nincs remény arra, hogy lesz magyar jövő.

Látogatás a dunaújvárosi Dunai Vasmű meleghengerművében
photo_camera Látogatás a dunaújvárosi Dunai Vasmű meleghengerművében Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Az államfő úgy fogalmazott: „feladatunk, hogy elgondolkodjunk, miért nem vonzó ma a családalapítás, a gyermekvállalás a fiatalok számára, és hogy azoknál, akik számára vonzó, mégsem születik annyi gyermekük, mint amennyit szerettek volna, illetve mit tudunk segíteni annak érdekében, hogy még több gyermek születhessen, és a vágyott gyermekek megszülethessenek”. Leszögezte, hogy a „számára legfontosabbnak tartott kihívástól” nem elfordulni kell, hanem szembenézni vele, és elgondolkodni azon, milyen megoldások tudnak segíteni abban, hogy

„ne köszöntsön be demográfiai jégkorszak Magyarországon”.

(MTI)