„A lakhatás alapjog, Airbnb takarodj!” – skandálták a 11. Lakásmenet résztvevői

belföld
2023 október 16., 08:43

Vasárnap délután a Nehru Partról indulva vonult pár száz fővel a 11. Lakásmenet az Erzsébet térre. Az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) és A Város Mindenkié (AVM) által szervezett vonulás célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a magyarországi lakhatási válságra: azaz arra, hogy elszálltak az albérletárak, kevés a szociális bérlakás, valamint hogy követeljék a kormánytól és a helyi önkormányzatoktól az érdemi lépéseket a lakhatási válság enyhítésére.

A menetet egy kisebb platós kocsi kísérte a vonulás nagy részén, ahonnan a más tüntetéseken használt lejátszási listákhoz képest egészen újszerű mix szólt, olyan számokkal mint a Festa a Truby Triotól vagy Kendrick Lamartól az i maximum hangerőn. Sőt, egy idő után már mást se lehetett hallani az első sorokban csak a felhőtlen, upbeat számokat, amik elnyomták a tüntetők kiabálását is. Így bár a menet végén tisztán kivehető volt a „Kié a város? Mindenkié!” és a „Hol a család helye? Lakásban!” skandálás, ezt a rendezvény élén haladók és a velük szembejövő emberek nem igazán hallották.

Valószínűleg az a hajléktalan idős férfi se hallotta, aki a Madách tér sarkánál találkozott szembe a tömeggel, és önfeledt táncolásba kezdett a zenére egy üveg borral a kezében. A történésre láthatóan se a tüntetők, se a szervezők nem tudták hogyan reagálni, pedig a jelenet jól mutatta a menet által felvetett ügyek összetettségét.

A menet végül fél 5 körül érkezett meg az Erzsébet térre, ahol teával és étellel várták a jelenlévőket. Később pedig megkezdődtek a beszédek, többek között Kovács Vera, az ULE társelnöke és Pálfi Lenke, az ULE munkatársa szólaltak fel. Ők arról beszéltek, hogy szerintük a lakhatás mindennek az alapja, mivel elengedhetetlen a társadalmi részvételhez, a mentális egészséghez, a munkába álláshoz és az intim kapcsolatok fenntartásához. Kiemelték az önkormányzati választások fontosságát és követelték minden jelölttől, hogy építsék be programjukba a lakhatási kérdéseket.

„A megfizethető lakhatáshoz megfelelő politikai döntéseken keresztül vezet az út.”

Emellett felszólalt Schelb Béla, az ULE Adj munkát! csoportjának tagja is, aki beszédében Lakásból Utcára! Egyesületnek hívta az államot, mivel szerinte az rendszerszinten idézi elő a hajléktalanságot és a lakhatási válságot. Dósa Valéria, az 1 Magyarország Kezdeményezés tagja pedig a szegregátumok felszámolását, a szociális bérlakások építését követelte. Mint mondta,

„Egy Magyarország van, ahol mindenkinek joga van egy emberhez méltó, békés otthonhoz.”

A 2011-ben Üres Lakások Meneteként indult demonstrációt idén első alkalommal szervezte az Utcáról Lakásba Egyesület. Utóbbi célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra, hogy Magyarországon minden harmadik embert érint valamilyen formában a lakhatási szegénység. Arról, hogy 2011 óta mennyire változott meg Budapesten a lakhatási helyzet, és hogy mit tehetnek az önkormányzatok ebben a szűk mozgástérben nemrég az egyesület társelnökével, Kovács Verával beszéltünk.