Az ENSZ szerint gázavárosi telephelyén tárolt üzemanyagot és tartalékokat foglalt le a Hamász

háború
2023 október 16., 13:34

Az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezete (UNRWA) szerint a Hamászhoz köthető személyek üzemanyagot és orvosi felszereléseket foglaltak le a nemzetközi szervezet Gázavárosban található telephelyén.

photo_camera Az UNRWA telephelye körül tűz ütött ki a bombázások következtében. Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

„Október 13-a péntekre virradó éjszaka munkatársaink kénytelenek voltak néhány órán belül kiüríteni az UNRWA gázavárosi központját. Azóta az UNRWA nem tudott bejutni a táborba, és nem kaptunk további részleteket az eszközök elszállításáról” - közölte a szervezet. Hozzátették, hogy a telepen „szigorúan humanitárius célokra” felhasználandó anyagokat és üzemanyagot tároltak.

Az UNRWA vasárnap közölte, hogy már nem tud humanitárius segítséget nyújtani, miközben a Gázai övezet kifogyóban van élelmiszerből, vízből és gyógyszerekből.

Élő közvetítésünk a krízis hétfői állapotáról itt érhető el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) több nem kormányzati szervezettel és önkéntes csoporttal együtt készen áll arra, hogy segélyeket szállítsanak az egyiptomi határon található rafahi átkelőn. Hétfő reggeli hírek szerint még úgy tűnt, megnyithatják az átkelőt, amit aztán Izrael cáfolt. A határon jelenleg sorban állnak a humanitárius szállítmányok, de egyelőre csak némi üzemanyag jutott át. A Fehér Ház még lát valamennyi esélyt arra, hogy pár órára megnyissák az átkelőt. (Haaretz)