Egy Netanjahu-rajz miatt kirúgta a karikaturistáját a Guardian

külföld
2023 október 16., 10:05

Steve Bell több mint negyven éve dolgozott a brit lapnál, ahonnan most azért rúgták ki, mert az új, Netanjahut ábárázoló karikatúráját antiszemitának találták a Guardiannál. Bell azt mondta, miután leadta a rajzot, közölték vele, hogy nemcsak azt, de későbbi munkáit sem hajlandók már publikálni.

A rajzon a bokszkesztyűt viselő Netanjahu egy szikét tart a meztelen hasa felett, amin egy, a gázai övezetet formázó, a vágás helyét mutató rajz látható, Netanjahu feje felett pedig egy szövegbuborék: „Gáza lakói, kifelé!”

link Forrás

A rajzot kritizálók szerint ezzel a Shakespeare Velencei kalmárjában szereplő Shylockra, a zsidó uzsorásra utalt, aki Shakespeare művében azzal a kikötéssel adott pénzt, hogy ha nem kapja azt vissza később, kivághat egy darab húst a kezes testéből.

Bell visszautasította a vádakat, hogy rajza antiszemita lenne, és ragaszkodott hozzá, hogy a rajz David Levine 1960-as évekbeli karikatúrájára utal, ami Lyndon B. Johnson amerikai elnököt ábrázolta egy Vietnám alakú heggel a felsőtestén. Bell rajzán egyébként ott is van a felirat, hogy „David Levine nyomán”. Bell azt is mondta, hogy a karikaturának értelme sem lenne, ha Shakespeare darabjára utalna, mivel Netanjahu bokszkesztyűt visel.

A Guardian mindössze annyit nyilatkozott a témában, hogy megerősítették, nem hosszabbítják meg Bell szerződését, és hogy köszönik neki az elmúlt negyven évet. (Daily Mail)