Hat hétre felfüggeszthetnek egy brit konzervatív képviselőt, mert megalázta egy férfi munkatársát és le is vetkőzött előtte

külföld
2023 október 16., 12:01
photo_camera Peter Bone Fotó: ISABEL INFANTES/AFP

A brit parlament alsóházának illetékes független vizsgálóbizottsága azt javasolja, hogy hat hétre tiltsák el a parlamenti munkától Peter Bone veterán konzervatív képviselőt, mert vétkesnek találták bullyingban - vagyis megalázóan piszkálódó viselkedésben - és szexuális zaklatásban.

Bone ellen egy korábbi titkára tett bejelentést, aki 2012-13-ban dolgozott a politikus mellett. Az ügy azért húzódott el ennyire, mert a panaszos először a konzervatív párttól kért vizsgálatot 2017-ben, majd 2021-ben, de az ígért kivizsgálás máig nem történt meg. A férfi ezután fordult a parlamenti panaszirodához.

Ők bizonyítottnak látták, hogy Bone a következőket biztosan elkövette a beosztottja ellen:

  • Lekicsinylően, gúnyosan, sértő és megalázó modorban beszélt vele - ez a bizottság szerint bullying volt.
  • Rendszeresen megütötte és megdobálta tárgyakkal - ez a bizottság szerint bullying volt.
  • Ha a főnöke szerint nem jól végezte a munkáját, az ölébe kellett tennie a kezét - ez a bizottság szerint bullying volt.
  • Visszatérően rá akarta venni, hogy masszírozza meg őt az irodában - a bizottság szerint ez bullying volt, de nem szexuális zaklatás.
  • Egy tengerentúli kiküldetés során a közösen használt hotelszobájuk fürdőszobájában és hálórészében lemeztelenítette magát a beosztottja előtt - ezt szexuális zaklatásnak minősítették
  • Utóbbi esetet követően kiközösítette a férfit, amit ugyancsak bullyingnak értékeltek.

Bone, aki eredménytelenül fellebbezett a felfüggesztési ajánlás ellen, közleményben tagadta a felhozott vádakat. Azt írta, hogy a férfi annak idején sem nála, sem másnál nem jelezte, hogy bármi problémája lenne a főnökével, majd sok évvel később állt elő vádakkal. Állítása szerint tíz feddhetetlen ex-kollégája hazudtolta meg a férfit a vizsgálat során adott vallomásában, de az mégis őt marasztalta el.