Megegyeztek a szlovák pártok, jöhet Fico újabb kormánya

külföld
2023 október 16., 12:47

Aláírta a koalíciós szerződést Pozsonyban a Robert Fico-féle Smer a belőle kivált Hlasszal és a Szlovák Nemzeti Párttal. Robert Fico bejelentette, hogy a Hlas jelöli a házelnököt, és mindhárom pártnak egy alelnöke lesz. A negyedik alelnök az ellenzék jelöltje lesz. A miniszteri posztok 7-7-3 arányban lesznek elosztva. A miniszterelnöknek három helyettese lesz, minden koalíciós pártból egy. A kormányprogramot november 17-ig készítik el.

Az új parlament már jövő héten megalakulna, hogy a következő EU-csúcson már az új kormány képviselhesse Szlovákiát. Fico arról beszélt, hogy a „külügyminisztérium már nem lesz idegen érdekek szócsöve”. Az EU-tagságot fontosnak nevezte, de hangsúlyozta a szlovák érdekek érvényesítését.

Peter Pellegrini (Hlas), Robert Fico (Smer) és Andrej Danko (SNS)
photo_camera Peter Pellegrini (Hlas), Robert Fico (Smer) és Andrej Danko (SNS) Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Az új miniszterelnök bejelentette azt is, hogy az uniós források egy részét az önkormányzatoknak adják majd. Pontos összeget nem közölt, példaképpen Lengyelországot említette az uniós pénzek lehívására.

Azt mondta, véget ért az időszak, mikor ebben az országban a civil szervezetek uralkodtak. Úgy látja, azokat a szervezeteket, amik külföldről kapnak pénzt, „külföldi ügynökként” kell megjelölni.

Fico erre a célra saját szavai szerint a hasonló „amerikai törvényt” fordítaná le. (Napunk)