Nemzetközi megfigyelők szerint a közmédia elfogultsága és a közpénzekkel való visszaélés előnyt jelentett a kormánypártnak a lengyel választáson

külföld
2023 október 16., 15:59

A lengyel parlamenti választásokat rekord magas részvétel jellemezte, a pártok jelöltei szabadon kampányolhattak, de az egészet beárnyékolta a kormánypárt üzenetei és a kormány tájékoztató kampányai közötti jelentős átfedés, írja hétfői jelentésében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a vasárnapi választásról. „A közszolgálati műsorszolgáltató torz és nyíltan pártos tudósításaival együtt ez egyértelmű előnyt biztosított a kormánypártnak, aláásva az állam és a párt demokratikus szétválasztását”.

photo_camera Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

A szavazatok számlálását frissülő cikkben követjük, hétfőn délután, az összes szavazat 75,16 százalékának megszámlálása után továbbra is vezet az ultrakonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a legnagyobb ellenzéki blokk, a Polgári Koalíció (KO) előtt a lengyel parlamenti választásokon. Az már biztos, hogy a PiS egymás után a harmadik választáson fut be elsőnek, kormányt viszont jó eséllyel az ellenzék tud majd alakítani.Az EBESZ megfigyelő missziója megállapította, hogy a jogi keret elegendő alapot biztosított a demokratikus választások megtartásához. „A vasárnapi parlamenti választások, bár különböző politikai alternatívákat kínáltak a lengyel választóknak, összetett és polarizált politikai környezetben zajlottak” – mondta Pia Kauma különleges koordinátor. „A kampányt erősen konfrontatív hangnem uralta, a politikusok rendszeresen használtak uszító hangvételű retorikát és személyesen támadták a pártvezetőket.”

A kampány során tiszteletben tartották az egyesülési és gyülekezési jogokat, de az állami forrásokkal való visszaélés beárnyékolta a választást, írja az EBESZ, hozzátéve, hogy a kormánypárt (PiS) kampányüzenetei és a kormányzati tájékoztató kampányok, valamint az állami irányítás alatt álló vállalatok és alapítványaik közötti átfedés jelentős előnyt jelentett.A részletes kampányfinanszírozási jelentések hiánya, valamint a népszavazás nem hatékony szabályozása negatívan hatott a politikai párt- és kampányfinanszírozás elszámoltathatóságára.

photo_camera Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

„Bár a lengyel választáson valódi verseny volt, azt tapasztaltuk, hogy felszámolták a fékeket és ellensúlyokat, és hogy a kormánypárt még inkább ellenőrzése alá vonta az állami intézményeket, beleértve a bíróságokat és a közmédiát" – mondta Pere Joan Pons, az EBESZ küldöttségvezetője. „Ez megbillentette a játékteret, ami azt jelentette, hogy az ellenzéknek nem voltak teljesen ugyanolyan lehetőségei”.Bár Lengyelország médiatérképe sokszínű, a legtöbb regionális napilap és számos más regionális médium megvásárlása egy állami irányítású energetikai vállalat által, a külföldi médiatulajdon korlátozására tett kísérletek és az elhúzódó engedélymegújítási folyamatok a kormány növekvő politikai ellenőrzésére utalnak, írja a jelentés. Ahogy azt is, hogy bár a közszolgálati televízió műsoridőt biztosított minden jelöltnek, politikai közvetítései egyértelműen a kormánypártot és annak politikáját népszerűsítették, ugyanakkor ellenséges narratívát alkalmaztak az ellenzékkel szemben.

A nemzetközi misszióban 44 országból összesen 154 megfigyelő vett részt.