Mindenki szárazföldi offenzívát vár, de lehet, hogy valami egészen másra készül az izraeli hadsereg

  • Joe Biden Izraelbe utazik és lehet, hogy átugrik Jordániába is.
  • A Hamasz 6000 fogoly szabadon engedését követeli Izraeltől.
  • Kijött az első videó egy foglyul ejtett túszról, aki üzen az Izraelieknek a vélhetően a Hamasz által készített felvételen.
  • Gázában elfogytak a hullazsákok.
  • Irán megelőző csapással fenyegetőzik.
  • Összecsapások a libanoni határnál.
  • Percről percre tudósításunk a válság 11. napján.

(A borítóképen izraeli katonai konvoj halad Gáza felé - fotó: MENAHEM KAHANA/AFP)

40 poszt
Időrend
2023 október 17., 19:55

Tüntetések kezdődtek Ciszjordánia fővárosában

A Palesztin Hatóság által ellenőrzött Rámalláhban a palesztin rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tömeget, akik Mahmúd Abbász ellen tüntettek a gázai kórház felrobbanása után, és köveket dobáltak. A palesztin elnök kedd este úgy döntött, hogy nem találkozik Joe Biden amerikai elnökkel Jordániában. (Aljazeera)

2023 október 17., 19:26

Leértékelte az izraeli államadósságot a Fitch

Negatív figyelőlistára vette Izrael államadós-kötelezettségeinek osztályzatait kedden a Fitch Ratings, elsősorban azzal indokolva a lépést, hogy a Hamász elleni háború miatt megnövekedtek a konfliktus kiszélesedésének kockázatai. A nemzetközi hitelminősítő kedd este Londonban bejelentett lépése a devizában és helyi valutában fennálló hosszú futamú szuverén izraeli adósságállomány A plusz, illetve a rövid távú kötelezettségek F1 plusz besorolására vonatkozik. A Fitch gyakorlatában a negatív figyelőlista a negatív osztályzati kilátásnál számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűségére. (MTI)


2023 október 17., 19:24

Az izraeli hadsereg szerint a Hamász rakétája miatt robbant fel egy kórház Gázában

A gázai egészségügyi minisztérium kedd este közölte, hogy 500-an is meghalhattak, amikor felrobbant az al-Ahli baptista kórház, ahol rengetegen kerestek menedéket a bombázások elől. A palesztin hatóság szerint a robbanást az izraeliek légicsapása okozta, ugyanakkor az i24 szerint az izraeli hadsereg előzetes vizsgálata arra jutott, hogy a robbanást a Hamász rakétája okozta.

photo_camera Fotó: DAWOOD NEMER/AFP

A hadsereg a BBC-nek azt mondta, hogy kórházakat nem vesznek célbe. Ugyanakkor a kórház lebombázását többek között már Egyiptom, a WHO is elítélte, a török külügyminiszter pedig barbár támadásnak nevezte, az iráni külügy pedig barbár háborús bűnnek minősítette. Katar pedig vezsélyesnek nevezte, hogy az izraeli légicsapások már iskolákra, kórházakra és lakossági központokra is kiterjednek. Mahmúd Abbász palesztin elnök pedig a lebombázott kórház miatt mondta le a szerdára tervezett találkozóját Joe Biden amerikai elnökkel.

2023 október 17., 17:44

A gázai hatóságok szerint 500-an meghaltak, amikor felrobbant egy kórház

link Forrás

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább 500 ember halt meg, amikor egy izraeli légicsapás miatt felrobbant az al-Ahli baptista kórház a Gázai övezetben. Gázavárosban sokan a kórházakban húzták meg magukat, hogy elkerüljék a bombázásokat. Az izraeli hadsereg annyit közölt, hogy vizsgálják az esetet. Daniel Hagari szóvivő azt mondta, még nem tudja, hogy a robbanás, izraeli csapás volt-e. „Sok a légicsapás, sok a mellé lőtt rakéta, és sok a hamis jelentés a Hamász részéről” - modta. Egy gázai orvos a BBC-nek azt mondta, teljes a pusztítás a kórház környékén, ahol közel négyezer ember hózta meg magát. Szerinte a kórház 80 százaléka működésképtelenné vált, több száz halott és sebesült lehet. (Washington Post)

2023 október 17., 17:32

Netanjahu azt mondta a német kancellárnak, hogy a hamászosok az új nácik

Miután Olaf Scholz német kancellár kedden találkozott Tel-Avivban, közös sajtótájékoztatót tartottak, ahol Scholz azt mondta, a német történelem és a holokauszt története miatt felelősségük kiállni Izrael állam létéért és biztonságáért. Közölte, hogy Izrael és állampolgárainak biztonsága Németország számára államérdek. Elmondta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, ugyanakkor hozzátette, hogy humanitárius segélyt kell Gázába juttatni.

Olaf Scholz és Benjaámin Netanjahu Tel-Avivban
photo_camera Olaf Scholz és Benjámin Netanjahu Tel-Avivban Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Benjámin Netanjahu pedig azt mondta, hogy a hamászosok az új nácik. „Ahogy a világ összefogott a nácik legyőzésére, ahogy a világ összefogott az ISIS legyőzésére, a világnak Izrael mögött kell állnia a Hamász legyőzésére.” Szerinte ez nem csak az ő harcok, hanem a civilizáció küzd a barbárság ellen, és ha nem sikerül itt feltartóztatni, az egész világot elérheti. Olaf Scholz megígérte, hogy fellép a Hamász németországi támogatói ellen. (New York Times)

2023 október 17., 16:14

Likvidálták a Hamász egyik legfontosabb parancsnokát

Ajman Nofalt önneplő tömeg fogadta Gázában, miután 2011-ben sikerült megszöknie egy egyiptomi börtönből.
photo_camera Ajman Nofalt önneplő tömeg fogadta Gázában, miután 2011-ben sikerült megszöknie egy egyiptomi börtönből. Fotó: MAHMUD HAMS/AFP

Egy izraeli légicsapás megölt a a Hamász egyik fontos parancsnokát, Ajman Nofalt, aki tagja volt az október 7-i támadásokat végrehajtó Izz ad-Din al-Kasszám Brigádok katonai tanácsának is. Nofal halálhírét a Hamász katonai szárnya is megerősítette, írja a Reuters. Az izraeli hadsereg pedig felvételt is közzétett a támadásról:

link Forrás
2023 október 17., 15:20

Gázai adatok szerint 3000 felett jár a halottak száma

Több mint háromezer ember halt meg október 7. óta Gázában, 12500-an sérültek meg - közölte a gázai egészségügyi minisztérium.

2023 október 17., 14:44

Romok és túlzsúfolt kórházak várják a délre menekülő gázaiakat

A BBC videóriportban mutatja be, mi várja azokat a gázaiakat, akik az izraeli figyelmeztetésnek megfelelően elindultak az északi területekről dél felé - ez több százezer embert jelent.

link Forrás

A riport szerint Dél-Gázában élelmiszer- és vízhiány, járványveszély, romok és már most túlzsúfolt kórházak fogadják az északról érkezőket.

2023 október 17., 14:33

Izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó: Ha a segélyek a gyilkosok kezébe jutnak, akkor nem lesznek segélyek

„Világossá tettük Blinken külügyminiszter számára: ha a Gázába küldött humanitárius segélyek gyilkosok kezébe jutnak, akkor nem lesznek ilyen segélyek. Megállapodtunk az Egyesült Államokkal, hogy kidolgozunk egy olyan tervet, aminek alapján a gázai lakosság délre tud menekülni” - mondta sajtótájékoztatóján Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó a Haaretz beszámolója szerint.

2023 október 17., 13:56

Kudarcot vallottunk, vállalom a felelősséget - mondja az izraeli katonai hírszerzés vezetője

photo_camera Aharon Haliva.

„A katonai hírszerzés a vezetésem alatt kudarcot vallott abban, hogy figyelmeztessen a Hamász terrortámadására. Kudarcot vallottunk a legfontosabb feladatunk ellátásában, ezért vállalom a teljes felelősséget” - közölte Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzés vezetője.

„Amit ki kell vizsgálni, azt kivizsgáljuk a legmélyebb és legátfogóbb módon, és le fogjuk vonni a következtetéseket. Most viszont egyetlen feladatunk van: harcolni és győzni” - tette hozzá.

Az elmúlt napokban a belbiztonsági titkosszolgálat vezetője és a hadsereg vezérkari főnöke is hasonlóan nyilatkozott a saját felelősségéről. (Times of Israel)

2023 október 17., 13:37

Karácsony: Budapesten nincs helye a Hamászt támogató demonstrációnak

„Megerősítettük közös álláspontunkat: Budapesten nincs, és nem is lesz helye a terrorizmust, így az izraeli vérontásért felelős Hamászt támogató bármiféle demonstrációnak. Ez nem vitakérdés, ez nem mérlegelés kérdése, ez meggyőződés. Budapest nemet mond a terrorra, nemet mond a terrort bármilyen módon relativizálni akaróknak is” - mondta Karácsony Gergely főpolgármester azután, hogy egyeztetett Budapest rendőrfőkapitányával, Terdik Tamással. Budapesten múlt pénteken rendeztek volna palesztinpárti tüntetést, amiről először Orbán Viktor, majd a rendőrség is azt közölte, hogy nem engedélyezik.

2023 október 17., 13:10

Még mindig keresnek holttesteket a mészárlás helyszínén

photo_camera Fotó: JACK GUEZ/AFP

Önkéntesek még mindig keresik a holttesteket az izraeli Nova fesztivál helyszínén, ahol a Hamász terroristái több mint 260 embert mészároltak le október hetedikén. Vannak ugyanis emberek, akikről még mindig nem tud semmit a családjuk - az eltűntek száma pedig több, mint az azonosított halottak és a vélhetően fogságban lévők száma együttvéve.

A területet még azért vizsgálják át, mert lehetnek olyanok, akik először el tudtak menekülni, el is tudtak bújni, később azonban belehaltak a sebesüléseikbe. A 360 National Rescue Unit nevű szervezet szerint számukra „szent küldetés”, hogy mindenkit megtaláljanak, és méltósággal el tudjanak temetni. Meir Barel önkéntes a BBC-nek azt mondta, a munka még jövő héten is folytatódhat, a családoknak válaszokat kell kapniuk.

2023 október 17., 12:50

Financial Times: Az egyiptomiak dühösek, amiért rajtuk van a nyomás, hogy nyissák meg a határt


A lezárt gázai-egyiptomi határ egyiptomi oldala.
photo_camera A lezárt gázai-egyiptomi határ egyiptomi oldala. Fotó: STRINGER/Anadolu via AFP

„Azt akarjátok, hogy befogadjunk egymillió embert? Akkor továbbküldjük őket Európába. Ha annyira érdekelnek titeket az emberi jogok, akkor fogadjátok be őket.”

Egy európai diplomata szerint egy magas rangú egyiptomi tisztviselő fogalmazott így, amikor vele beszélt, írja a Financial Times. Az egyiptomiak nagyon dühösek, amiért rajtuk van a nyomás, hogy fogadják be a palesztin menekülteket, mondja a lapnak nyilatkozó európai tisztviselő.

Nyilvánosan Szameh Szukri egyiptomi külügyminiszter egyiptomi külügyminiszter azt mondta: az erőltetett kitelepítés nem megoldás a problémára.

A Gázai övezettel Izraelen kívül csak Egyiptom határos, a rafahi határátkelőhely azonban zárva van, csak a segélyek átjuttatását engedélyezik.

2023 október 17., 12:20

Törökország azt állítja: tárgyalnak a túszokról

Hakan Fidan török külügyminiszter azt állítja, hogy tárgyaltak a Hamásszal az izraeli túszok szabadon engedéséről. A török külügy szerint Iszmáíl Hanije Hamász-vezetővel egyeztettek erről - írja a Reuters.