A szerbek elkészültek, Szijjártó megígérte, egyelőre mégsem indulnak el a személyvonatok Szeged és Szabadka között

belföld
2023 október 18., 10:37

Mégsem indul el a vasúti személyforgalom Szeged és Szabadka között a jövő héten – értesült a Magyar Vasút. A szaklap felidézi: a vonal személyforgalom előtti megnyitását Szijjártó Péter jelentette be. A külügyminiszter egy augusztus 20-i Facebook-posztjában írta azt: „következő nemzeti ünnepünkön, október 23-án megindul a személyforgalom az új Szeged-Szabadka-vasútvonalon”.

A miniszter október elején is megerősítette ezt, amikor Belgrádban tárgyalt. Az akkori hírekben arról volt szó, hogy október 23-án vagy 24-én indul el a személyszállítás a 136-os vasútvonalon és Szerbiában fekvő folytatásán. A vonalon tervek szerint a kezdetekben napi két vonatpár járna, a tervezett menetidő 75 perc.

A Magyar Vasút most azt írja: „a vonal szerb oldalán már befejezték a rekonstrukciót és villamosítást, Röszke és Szeged között azonban még folyamatban van a fejlesztés” (igaz, a tehervonatok viszont már tavaly augusztus óta itt közlekednek Szerbia és Magyarország között, mivel a Kelebia–Budapest vonalon zajló építkezés miatt arra nem mehetnek). A vasúti szaklap megkérdezte a halasztásról a MÁV-ot, de a vasúttársaság egyelőre nem reagált.

A Szeged-Röszke vasútvonal átépítése 2021 őszén indult. A 13 kilométeres beruházás célja az, hogy az eddigi 60 km/óra helyett ezután 80-120 kilométer/órával járhassanak majd ezen a szakaszon a személyvonatok. A beruházás indításakor a MÁV még úgy tervezett, hogy „a vajdasági település és Szeged között várhatóan 30-40 perces lenne a menetidő a 44 kilométeres vonalon.” A kivitelező a V-Híd Zrt. nevű Mészáros Lőrinc-cég, amely a munkára néhány hete kapott plusz 5,4 milliárdot az addigi 45 milliárd mellé, így a munkálatok kilométerenkénti költsége 3,877 milliárd forint.