Az IDF tagadja, hogy ők lőtték volna az Al-Ahli kórházat

háború
2023 október 18., 07:43

Az izraeli hadsereg szóvivője sajtótájékoztatón képeket mutogatva arról beszélt, hogy nincs bizonyíték arra, hogy közvetlen találat érte a gázai Al-Ahli al-Arabi kórházat, ahol több száz palesztin halt meg egy robbanásban. Daniel Hagari azt mondta, nem észleltek szerkezeti sérülést a közeli épületekben, és légicsapásnak megfelelő krátert sem.

Daniel Hagari október 18-i sajtótájékoztatója.
photo_camera Fotó: GIL COHEN-MAGEN/AFP

A sajtótájékoztatón Hagari felolvasott angolul egy lehallgatott arab telefonbeszélgetést is, ami állítólag a félresikerült rakétakilövésről szólt. Ezt a hangfelvételt osztották meg:

link Forrás

„Hírszerzésünk szerint a Hamász ellenőrizte a jelentéseket, és arra jutott, hogy a Palesztin Iszlám Dzsihád rakétája ment félre, majd globális médiakampányt indítottak a megnövekedett számú áldozattal” – mondta a szóvivő. „Teljes bizonyossággal megértették, hogy ez a Palesztin Iszlám Dzsihád által indított rakéta volt” – állítja Hagari. „Lehetetlen olyan gyorsan tudni, hogy mi történt, mint ahogy azt a Hamász állította, hogy tudta. Ennek kellett volna lennie az első figyelmeztető jelnek” – mondta.

A Hamász szerint Izrael a felelős a halálos robbantásért, Izrael szerint viszont a Palesztin Iszlám Dzsihád sikertelen rakétakilövésének eredménye. Hagari szerint az elmúlt 11 napban kb. 450 Gázából kilőtt rakéta zuhant és landolt a sávon belül.

Az izraeli katonai szóvivőt megkérdőjelező újságírók az IDF magyarázatának hitelességéről érdeklődtek. Egyikük azt mondta, hogy az IDF a múltban nem volt mindig valami hiteles ilyen téren. A szóvivő azt mondta: „A múltban mi magunk is túl gyorsan vontunk le következtetéseket. Ez az oka annak, hogy erre az eseményre rászántuk az időt, ez több mint öt órát vett igénybe. Szerettünk volna mindent felülvizsgálni, meggyőződni arról, hogy hitelesek vagyunk.”

A végén az információs háborút emlegette:

„Ezt az információs háborút bizonyítékokkal kell megnyernünk, nem pedig hamis, hihetetlen kijelentésekkel. Nincs más utunk. Erkölcsösnek kell maradnunk. Maradnunk kell a nemzetközi jog talaján. Nincs más utunk. Különben nem leszünk demokratikus liberális ország. És ez az, amiért harcolunk. Ez egy demokratikus liberális ország, ami a Hamász/Iszlám Állam által ellenőrzött terület ellen harcol, ahol ártatlan civileket, palesztinokat használnak emberi pajzsként. Harcolnunk kell.

Nem élhetünk együtt a határaink mellett egy Hamász/ISIS-kormánnyal, ami fenyegeti a civiljeinket. És mészárlást csinál. Ahol nőket erőszakolnak meg. Lefejezik a holttesteket. Elrabolnak babákat. Értik, hogy amíg beszélünk, csecsemőket tartanak fogva Gázában? Nőket, fiatal lányokat, akik elmentek egy zenei fesztiválra, Gázában tartanak fogva. Az idős embereket, akik közül néhányan túlélték a holokausztot, most Gázában tartják fogva. Hogyan lehet öregeket elvinni? Hogyan lehet babákat elvinni?

Ez az, ami ellen harcolunk, és most videókat fognak mutogatni ezekről az emberrablásokról. Terrorizálni akarják a családokat. Nem fognak minket terrorizálni. Megvannak az értékeink, tudjuk, miért harcolunk. A hazánkért harcolunk.”

Pár órával korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő közösségimédia-csapatnak egyik tagja, Hananja Naftali az X-en arról posztolt, hogy: „Az izraeli légierő csapást mért a Hamász terrorista bázisára egy gázai kórházban.” De ahogy nőttek a halálos áldozatok, gyorsan törölte a bejegyzését. Naftali később azt mondta, hogy „tévedésből” osztotta meg a Reuters jelentését, ami szerint Izrael áll a támadás mögött, de a hírügynökség nem írt olyasmit, hogy a Hamász támaszpontját érte csapás.

photo_camera Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

A Palesztin Iszlám Dzsihád visszautasította Hagari állításait, szerintük „a becsapódás szöge és a tűz intenzitása bizonyítja, hogy légi támadás volt”. A szervezet azt mondta, hogy „a Gázai övezet kórházai evakuálási értesítést kaptak, mielőtt robbantások érték őket, de a nemzetközi közösségből senki sem avatkozott be”. „Izrael [egymásnak ellentmondó] verziókat terjeszt [az eseményekről]. Lior Ben-Dor, az Izraeli Külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a kórházban fegyverek vannak, és a robbanás ott történt, ahol azokat kilőtték, míg a hadsereg szerint a robbanást az Iszlám Dzsihád sikertelen kilövése okozta” – közölte a Palesztin Iszlám Dzsihád.

A támadásban több száz ember halhatott meg, a kórházban holttestek között tartottak sajtótájékoztatót. (Haaretz, Guardian, Al Jazeera)