Az egyháznak hiányzott róla egy kereszt, leállították az új 1000 rubeles nyomtatását

külföld
2023 október 18., 11:54

Az ábrák véglegesítéséig leállították az új 1000 rubelesek nyomtatását, a már kinyomtatott bankjegyek nem kerülnek forgalomba. Az MTI szerint a moszkvai jegybank nem közölte a felülvizsgálat okát, de a korábbi viták fényében nyilvánvaló, hogy az orosz ortodox egyházak kifogása miatt döntöttek így.

A kék színű új 1000 rubeles bankjegyet Nyizsnyij Novgorodnak és a Volgai Szövetségi Körzetnek szentelték. Az előlapon a Nyizsnyij Novgorod-i Kreml Nyikola-tornya, a hátoldalon pedig a kazanyi Tatár Nép és Tatár Köztársaság Államiságtörténeti Múzeuma, valamint a kazanyi Kreml területén lévő Szjujumbike-torony és az Ufai Régészeti és Néprajzi Múzeum látható.

Az új 1000 rubeles az Orosz Nemzeti Bank honlapján közzétett képen
photo_camera Az új 1000 rubeles az Orosz Nemzeti Bank honlapján közzétett képen Fotó: Orosz Nemzeti Bank honlapja

Az orosz ortodox egyház azt tette szóvá, hogy a pénzen az egykori templom épületén, amely ma múzeumnak ad otthont, nincs kereszt, miközben egy félholdas torony látható rajta. A moszkvai patriarkátus szerint a bankjegyek képének kiválasztása „körültekintőbb megközelítést igényelne”. Egy egyházi vezető úgy fogalmazott, hogy az egyházi épületek kereszt nélküli ábrázolása elvben istenkáromlás lenne, de az új bankjeggyel legalább ilyen probléma nincs, mivel a rajta ábrázolt épület nem templom, hanem múzeum.

Andrej Klisasz, az orosz parlament alkotmányos jogalkotással és államépítéssel foglalkozó bizottságának elnöke a kereszt nélküli templom képét provokatívnak minősítette, mivel az „az istentelenség sötét időszakára emlékeztet”.