Jachtos NER-milliárdoshoz kötődő cégek is megbuktak egy kartellügyben

gazdaság
2023 október 18., 04:40

A Gazdasági Versenyhivatal október elején számolt be egy, az ország egészét és tizenhét céget érintő közúti kartellről, amely résztvevőit összesen 284 millió forintra büntette. A 24.hu cikke szerint a kartellben egy, a NER-elithez és jachtozásaikhoz kötődő Bács-Kiskun megyei milliárdoshoz, Rencsár Kálmánhoz kötődő három vállalat is érintett volt.

A Szíjj Lászlóhoz hasonlóan Bács-Kiskun megyei Rencsár a régebbi, a 444 által idén augusztusban bemutatott új NER-es luxusjacht előtti, ahogy a 24.hu írja, „szolidabb méretű NER-jachtokat birtokló máltai cégben” bukkant fel épen Szíjj üzlettársaként. A milliárdos vagyonát, amivel a Forbes magyar topmilliárdos listáján a családjával együtt a 48. helyet szerezte meg, viszont nem ebből, hanem útépítésekből szerezte, a „leginkább a közpénzes tendereken sikeresen szereplő útépítő Soltút Kft.-ről ismert”, írja a lap.

Ennek a Soltútnak a leányvállalata a kartellezésben érintett egyik cég, a Medivia Kft. is (az útjelek felfestésével és közúti táblázással foglalkozó vállalkozások nagy része felosztotta egymás között a piacot 2012 és 2014 között a GVH szerint). A Mediviára 21,95 millió forint versenyfelügyeleti bírságot róttak ki, az indoklás szerint azért, mert társaival, a Belfry Út Kft., illetve a Magyar Plastiroute Kft.-vel a tendereken indulva egyeztették az árakat, megegyeztek abban, mikor kié legyen a győztes ajánlat (a hivatalos indoklás ennél természetesen hosszabb és bonyolultabb).

A kartellügy főszereplője a kiszabott 76,72 millió forintos bírság alapján az a Magyar Plastiroute Kft. lehetett, amelyben tulajdonos volt 2012-2019 között, tehát a kartellezés idején Rencsár cége, a Soltút Kft. is. A Magyar Plastiroute pedig tulajdonosa volt a kartellezők listáján szintén szereplő – igaz, a másik kettőnél jóval csekélyebb, 4,1 milliós bírsággal büntetett – Bakony Plastiroute Kft.-nek, vezeti le a három cég kapcsolatát Rencsárral a lap.

A korábban említett Belfry cégnév szintén ismerős lehet a NER-ügyletek és általában a magyar közutak világát követő olvasónak (viszont a kartellezés idején ez az utas cég még nem tartozott az érdekeltségükbe). A korábban a Strabag és az SZDSZ kapcsolatát emlegető cikkekben felbukkant Aczél Zoltánhoz kötődő Belfry Holding GmbH egyik érdekeltsége például szerepelt abban a történetben, amikor egy vidéki magyar városban három cég szinte minden közbeszerzést megnyert, amin indult - ráadásul verseny nélkül.

A 24.hu cikke is megemlíti a Strabagot, de már más kontextusban: „A Belfry a régióban villámgyorsan terjeszkedő csoport, amelyre kezdetben a Strabaggal közösen elnyert közbeszerzések miatt figyeltek fel, később a szlovén sajtó pendítette meg, hogy a Belfryn keresztül reklámpénzek érkezhettek a Janez Jansa volt miniszterelnököt támogató sajtóorgánumokhoz, és azt érzékeltették, hogy ez nem független attól, hogy Jansa a Fidesz szövetségese” – írja a lap.