Bűnösnek vallotta magát Trump volt ügyvédje

külföld
2023 október 19., 18:20

Donald Trump volt ügyvédje, Sidney Powell bűnösnek vallotta magát hat vádpontban a georgiai választások befolyásolásával kapcsolatos ügyben. Powell, aki hamis állításokat tett a 2020-as választási eredményekről, megegyezett az ügyészekkel, és tanúskodni fog a tárgyaláson. Ebben az ügyben 19 vádlott van, köztük maga Donald Trump is.

Powell hat év próbaidőre felfüggesztett büntetéséért cserébe volt hajlandó együttműködni a vádhatósággal. Az ügyészek azzal vádolták, hogy ő is tagja volt annak a Trump körül szervezett csoportnak, akik 2021 januárjában a Gerogia állambeli Coffee megyében megpróbálták meggyőzni a tisztviselőket és a választókat arról, hogy a választást valamilyen módon manipulálták.

photo_camera Hatósági fotó Sidney Powellről, 2023. augusztus 23-án Fotó: -/AFP

Powellt konkrétan azzal vádolták, hogy felbérelt egy törvényszéki csapatot, és Coffee megyébe küldte őket, hogy illegálisan hozzáférjenek a kormányzati számítógépekhez, hogy megnézzék a szavazók adatait.

Trump maga is próbált beavatkozni azért, hogy Georgiában megforduljanak a szavazatok. „Nem veszíthettem el Georgiát. Nem lehet. Több százezer szavazattal nyertünk” - ismételgette Donald Trump a georgiai államminiszterrel (secretary of state) folytatott telefonbeszélgetésében, amit a Washington Post tett közzé.
Az egyórás felvétel szerint az elnök arra próbálta rábírni a republikánus Brad Raffenspergert, hogy ismerje el, rosszul számolt, és „találjon neki” 11780 szavazatot, amennyivel veszített Joe Bidennel szemben.

(BBC)