Demeter Szilárd pályázik a saját posztjára

KULTÚRA
2023 október 19., 06:40

Szerdán volt hír, hogy Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter pályázatot írt ki a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói posztjára. Demeter Szilárd, aki 2018 óta vezeti a PIM-et, „széleskörű konzultáció” után úgy döntött, ismét pályázik a pozícióra.

photo_camera Fotó: Hajógyár/Youtube

„A nerológiában az a kockázatos (ahonnan én nézem: szórakoztató), hogy tele van vágyvezérelt feltételezésekkel, aminek a következményeként olyan konteókat tudnak összeeszkábálni a függetlenobjektív médiamunkások, hogy még a laposföld-hívők is csak elismerően pislognak” – írta Demeter a Mandineren.

Ezután tisztázza a helyzetet: „2018 decemberében kezdtem a munkát a Petőfi Irodalmi Múzeumban, 2019 februárjában pályázat útján nyertem el a főigazgatói tisztséget. Vagyis elemi matematika: lejár az öt év. A fenntartó minisztérium annak rendje és módja szerint tehát kiírta az új mandátum elnyeréséhez szükséges pályázatot.” Azt is írja, hogy a pályázat nyitott, tehát aki megfelel a feltételeknek, jelentkezhet. Megismétli, amit öt éve is mondott, hogy aki az övénél jobb pályázatot ad be, azt támogatja, „mert azzal csak nyer a magyar irodalom és a magyar kultúra. És ez a legfontosabb”.Zárásképp az érte aggódóknak üzent: „hál’ Istennek az identitásom nem pozíciófüggő”.