Fideszes önkormányzatok kapták a turisztikai támogatások közel 80 százalékát

belföld
2023 október 19., 05:09

2017 óta összesen 61 milliárd forint közpénzt osztott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt., az összeg 78,4 százalékát fideszes polgármesterek által vezetett települések kapták, írja a 24.hu.

Közel 11 milliárd forint jutott olyan településeknek, aminek élén független polgármester áll, az ellenzékinek nevezhető pártok, egyesületek által vezetett helyek pedig 2,2 milliárd forint támogatásban részesültek. Ez a teljes támogatási összeg 3,6 százaléka. A pénzeket egyedi döntések alapján ítélték oda, nem írtak ki pályázatot. 178 önkormányzat 454 turisztikai projektjére adtak pénzt, ezeket szálláshely-fejlesztésre, infrastruktúra-fejlesztésre, strandfejlesztésre, illetve attrakciófejlesztésre fordították.

A lap szerint felvetődhet az érv, hogy azért kapják kormánypárti vezetésű települések a támogatás nagy részét, mert alig van ellenzéki. Ugyanakkor a megyeszékhelyeknél - a 23-ból 10 ellenzéki - is nagy az aránytalanság: Bajának és Miskolcnak jutott egy 54 milliós, illetve egy 8 milliós finanszírozás, míg a fideszes városok közel 15 milliárdot kaptak. Érdekesség továbbá, hogy a 10 legnagyobb támogatást kapó város is kormánypárti. A legtöbb közpénzt Balatonfüred kapta (7,8 milliárd forint), aztán Debrecen (7,5 milliárd), és Esztergom (6,5 milliárdot) következik.