A DM felajánlotta, hogy új boltja egy órányi bevételével támogatja Iványi óvodáját, majd visszalépett, óriási a felháborodás

POLITIKA
2023 október 20., 12:41

Nehezen megmagyarázható, kellemetlen helyzetbe lavírozta magát a DM üzletlánc, ráadásul egy jótékony felajánlása miatt.

A sztori másik főszereplője a fideszes hatóságok által üldözött Iványi Gábor és Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség nevű egyháza, illetve az általuk fenntartott, 20 ezer rászoruló ember ellátást biztosító óvodák, iskolák, hajléktalanszállók és egyéb karitatív intézmények.

Miután az állami kampány részeként az MVM a múlt héten az áram és a gáz kikapcsolásával fenyegette meg az egyház 63 jótékonysági intézményét, Iványiék tüntetéssorozatot és támogatói kampányt indítottak "Adj egy órát az életedből" címmel.

Az egyház ezután az FB-oldalán jelentette be, hogy a DM is csatlakozott az akcióhoz azzal, hogy a pénteken újranyitó Corvin áruházban található új boltjuk péntek délután 5 és 6 közötti bevételét az általuk fenntartott Wesley János óvoda kapja meg.

Hogy Iványi később váratlanul arról posztoljon saját hivatalos oldalán, hogy a DM egy nappal az esemény előtt, indoklás nélkül lemondta a támogató akciót.

Ez sok Facebook-kommentelőt dühített fel. Ők jellemzően a hatalomnak való behódolással vádolták az üzletláncot. A sokak által felkérdezett DM pedig reagált is. Miután az FB-oldaluk más témákról szóló posztjait is elárasztották a dühös kommentelők, a cég kommentben adott magyarázatot. Aminek azonban - nem morálisan, hanem szintaktikailag - egyszerűen nincs semmi értelme. A DM magyarázata ugyanis így hangzik (teljes egészében idézzük):

"A dm adományozási stratégiája mentén a rászoruló családokat, kisgyermekes családokat és fenntarthatósági célokat támogat. A Corvin Palace-ban található üzletünk újranyitása kapcsán, az ilyenkor szokásos egy órás jótékonysági kasszázás bevételéből a Dankó utcai Wesley János hajléktalan óvoda fejlesztését szerettük volna támogatni. Az adományozás kapcsán különösen fontos a megbízhatóság és a transzparencia számunkra. A kialakult helyzetre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy az ügy tisztázásáig a támogatást elhalasztjuk. Megértését ezúton is köszönjük!"

A válasz azért talányos, mert az egész ügy évek óta húzódik, de a nagy nyilvánosság előtt zajló, drámai része is hosszú hónapok óta, úgyhogy az egészen biztos, hogy az adományozó transzparens módon láthatta, hogy kinek és pontosan milyen okból adományoz. "Kialakult helyzet" pedig most azért van, mert a DM a saját kiállásától megijedve visszavonta az ajánlatát.