Izraelben már a civilek is fegyverkeznek, Ciszjordániában is forrósodik a helyzet

2023 október 20., 06:50

Joe Biden tizennégy milliárd dollárt kér a Kongresszustól

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban tartott beszédében arra kérte az amerikaiakat, hogy költsenek több milliárd dollárt arra, hogy segítsenek Izraelnek a Hamász elleni harcban.

Biden kijelentette, hogy a Hamász az izraeli demokrácia „megsemmisítésére” törekszik. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy sürgősen segítséget kell nyújtani azoknak a gázai palesztin civileknek is, akik élelem-, víz- és gyógyszerhiányban szenvednek. „Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ártatlan palesztinokat, akik csak békében akarnak élni és lehetőséget kapni” - mondta.

photo_camera Fotó: JONATHAN ERNST/AFP

Biden pénteken felkérheti a Kongresszust, hogy hagyjon jóvá extra finanszírozást, mintegy tizennégy milliárd dollárt a „kritikus partner”, Izrael számára. „Ez egy okos befektetés, amely generációkon keresztül megtérül az amerikai biztonság számára” - tette hozzá Biden.

A CBS News és a YouGov friss közvélemény-kutatása szerint a demokrata szavazók ötvenhárom százaléka úgy gondolja, hogy az Egyesült Államoknak nem kellene fegyvereket és segélyeket küldenie Izraelbe. (Reuters, Haaretz)