Szabályt szegnek a sztrájkoló hollywoodi színészek azzal, ha Barbie-nak öltöznek Halloweenkor

FILM
2023 október 20., 10:00

A szakszervezetek arra figyelmeztették a - forgatókönyvírókkal ellentétben még mindig - sztrájkoló hollywoodi színészeket, hogy megszegik a sztrájk szabályait, ha valamilyen filmes karakternek öltöznek Halloweenkor.

Ugyanis a sztrájk értelmében a színészek nem végezhetnek semmilyen promótevékenységet, ha viszont Barbie-nak vagy Wednesday-nek öltöznek, azzal is reklámozzák az adott filmet. Ezért inkább azt javasolják a színészeknek, hogy valamilyen általános jelmezt viseljenek (például: szellemet), ami nem kötődik egy konkrét filmbeli karakterhez. A szakszervezet arra szólította fel a színészeket, hogy ezzel üzenjék meg a munkáltatóiknak, hogy tisztességes szerződés nélkül nem reklámozzák a tartalmaikat.

A színészek sztrájkja miatt nemcsak a reklámtevékenység megy nehezen a stúdióknak, de több film, tévéműsor forgatását is le kellett állítani. A színészek szakszervezete és a stúdiók azonban 100 nappal a sztrájk kezdete után sem tudtak megállapodni a fizetésemelésekről, a streamingbevételekről és a mesterséges intelligencia okozta aggodalmakról.

A forgatókönyvírók szakszervezetének tagjai október elején ratifikálták a következő három évre szóló szerződésüket a nagy filmstúdiókkal, miután öt hónapon keresztül sztrájkoltak részben megakasztva ezzel a hollywoodi filmgyártást. (BBC)