A Channel 4 szerint manipulált bizonyítékot mutatott be Izrael a gázai kórház kapcsán

külföld
2023 október 21., 08:45

Továbbra is vita van arról, melyik fél fegyvere robbant a gázai Al-Ahli al-Arabi kórház parkolójában és ölt meg több mint 500 embert. A brit Channel 4 megpróbált szakértők bevonásával utánajárni az elérhető bizonyítékoknak. Három következtetésük van:

  • Az elérhető felvételeken a rakéta hangjának elemzése arra utal, inkább keleti irányból, azaz Izrael irányából érkezhetett a rakéta, ami a kórháznál robbant.
  • Az elérhető fotókon bemutatott kráterek is arra utalnak, keleti irányból csapódott be a lövedék a kórház közelében.
  • Az izraeli hadsereg által bemutatott hangfelvétel, amelyen két állítólagos Hamász tag beszél a bomba becsapódása után, minden bizonnyal manipulált anyag.

Íme a Channel 4 oknyomozása videón:

link Forrás

Ugyanakkor ennek szöges ellentétét állítja a francia katonai hírszerzés (DRM). Szerintük a becsapódási kráter túl kicsi volt ahhoz, hogy izraeli rakéta okozta volna. „A legvalószínűbb hipotézis az, hogy egy palesztin rakéta robbant fel, amely körülbelül 5 kilogrammos töltettel rendelkezett" - mondta a DRM képviselője újságíróknak, hozzátéve, hogy palesztin csoportok rendelkeztek ilyen robbanótöltettel felszerelt kis kaliberű rakétákkal. A DRM általában nem szokott ilyen információkat nyilvánosságra hozni, de Emmanuel Macron elnök utasítására úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák a megállapításaikat, tekintettel a felelősök kilétéről szóló ellentétes beszámolókra.