Kaczynski elmondta, szerinte ki a felelős a PiS bukásáért

külföld
2023 október 21., 10:45

Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke először beszélt nyilvánosan azóta, hogy a múlt hét végén pártja bár megnyerte a lengyel választásokat, kiderült, búcsúzni kényszerülnek a kormányzástól. Egy, a Gazeta Polska nevű konzervatív napilaphoz köthető klub találkozóján szólalt fel.

A pártvezér először is elismerte, „szinte biztos, hogy az ellenzék veszi át a hatalmat". Arról is beszélt, hogy mindez részben a PiS által elkövetett „számos hibának" köszönhető, bár nem sorolta fel, hogy melyek ezek a hibák.

Kaczynski szerint nagyobb probléma az, hogy „Lengyelország megváltozott, a választók szerkezete megváltozott", és ehhez a PiS-nek alkalmazkodnia kell, ha azt reméli, hogy „újra győzni fog egy olyan Lengyelországban, amely már más, mint korábban".

Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél a választás estéjén.
photo_camera Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke beszél a választások estéjén. Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

De „érdemes feltenni azt a kérdést is" szerinte, hogy „mik voltak bizonyos [politikai] formációk kialakulásának mélyebb okai és mechanizmusai?" - mondta a PiS elnöke. „Mennyire független a közéletünk a külső erőktől?” – foglalta ezt össze egy kérdésben.

„Itt folyamatosan olyan erők működnek, amelyek egyértelműen a szomszédainkhoz kapcsolódnak, és most nem a csehekről vagy a szlovákokról beszélek, hanem a németekről és az oroszokról" - folytatta.A legnagyobb ellenzéki pártra, a Polgári Platformra (PO) utalva Kaczyński azt mondta, hogy „létrejöttének forrásai teljesen nyilvánvalóak, és ezt az is igazolja, hogy olyan politikát követett, amely nyilvánvalóan a német érdekekkel volt összhangban".

Ezután a Lengyelország 2050 (Polska 2050) mozgalomról beszélt, amelyet a 2020-as elnökválasztásokon elért harmadik helyezése után a tévés műsorvezetőből lett politikus, Szymon Holownia alapított. A Lengyelország 2050 a Harmadik Út (Trzecia Droga) koalíció egyik fele volt, amely a harmadik helyen végzett a múlt vasárnapi választásokon.

„Vajon a Lengyelország 2050 létrehozása annak az eredménye volt, hogy egy bizonyos televíziós műsorvezető előállt egy ilyen ötlettel?" – kérdezte Kaczynski – „Vagy talán valami mélyebb dologról van szó?".

„Úgy gondolom, hogy az okok mélyebbek, és hogy a másik oldal [azaz Oroszország] keresett egy eszközt, és még mindig abban reménykedik, hogy a jelenleg kialakult politikai rendszer, amely nem a legkényelmesebb számára, olyanná tehető, amilyenné Moszkva szerint lennie kellene" - folytatta. Kaczynski amúgy nem mondott semmilyen bizonyítékot arra, hogy Oroszország miért állhat a Lengyelország 2050 mögött.

Pénteki nyilatkozatában Kaczynski kijelentette, hogy a választások azt mutatják, hogy „külső erők bizonyos játékával állunk szemben, amelyek nagyon hatékonyan használják a Lengyelországban működő formációkat, és természetesen lengyelnek, hazafinak mutatják magukat".

(Notes from Poland)