Megnyitották az átkelőt Egyiptom és a Gázai övezet között

külföld
2023 október 21., 07:56

Megnyílt a rafahi átkelő, és élő felvételek mutatják, amint teherautók lépnek be a határátkelőn Egyiptomból a Gázai övezetbe. Nem világos, hogy az átkelő meddig marad nyitva. Izrael eddig 20 kamiont engedett be a Gázai övezetbe.

link Forrás

A rafahi határátkelő megnyitására váró segélykonvoj „csepp a tengerben" ahhoz képest, amire Gázának szüksége van - állítja az ENSZ egyik helyi embere.

Juliette Touma, az ENSZ Közel-Keleti Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökség munkatársa szerint hosszútávon fenntartható humanitárius segélyáramlásra van szükség.

„Amire a gázai civileknek valóban szükségük van, az a fenntartható és folyamatos humanitárius segítség... beleértve különösen az üzemanyagot a vízellátás számára" - mondta a Radio 4 Today című műsorában.

Az első kamionok érkeznek Gázába.
photo_camera Az első kamionok érkeznek Gázába. Fotó: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS

Izrael bár beleegyezett abba, hogy 20 segélyszállító teherautót átengedjenek Gázába a rafahi átkelőn, de az üzemanyagot nem engedi át a határon.

Touma szerint azonban az üzemanyag elengedhetetlen a vízszivattyúk működtetéséhez. „A víz kifogyóban van Gázában. Néhány helyen teljesen elfogyott" - mondta.

(BBC)