Az USA azt kéri Izraeltől, várjon a gázai behatolással, hogy több idő maradjon a túsztárgyalásokra

háború
2023 október 22., 16:27

Aa megbeszélésekről tájékoztatott két forrás szerint az Egyesült Államok kormánya nyomást gyakorolt Izraelre, hogy késleltesse a közelgő gázai invázióját, lehetővé téve a Hamász további túszainak kiszabadítását és segélyek eljuttatását a Gázai övezetbe – írja a CNN.

A Hamász által fogva tartott két amerikai pénteki szabadon bocsátása azt jelezte, hogy a két héttel ezelőtti halálos támadások után elrabolt kb. 200 ember közül még többen szabadulhatnak ki.

Amikor Joe Biden amerikai elnököt szombaton megkérdezték, hogy arra ösztönzi-e Izraelt, hogy késleltesse az inváziót, az válaszolta: „Beszélek az izraeliekkel.”

Katar, ami az USA és Izrael közvetítőjeként jár el, azóta vezeti a Hamásszal folytatott megbeszéléseket, hogy szabadon engedjék a túszokat, mióta a Hamász két héttel ezelőtt elrabolta őket. A megbeszélésekről tájékoztatott diplomata szerint a tárgyalások során szó esett arról, hogy Gázába juttatják a nagyon szükséges segélyeket, és ideiglenes tűzszünetre van szükség a foglyok kiszabadítása érdekében. De Izrael nem jelezte, hogy tűzszünetet fontolgatna.

Úgy tűnik, hogy a Hamasz semmi konkrétat nem kapott Judith Tai és Natalie Raanan pénteki elengedéséért cserébe.

Az Al-Kasszam Brigádok, a Hamász katonai szárnya szombaton közölte: készek szabadon engedni két „fogva tartott személyt”, akiket név szerint azonosítottak. A közlemény szerint „ugyanazokat az eljárásokat” alkalmazzák, amiket Raananék szabadon bocsátásakor.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala szombat este reagált az állításra: nem kommentálják a „hamis Hamász-propagandát”, az izraeli kormány „továbbra is mindent megtesz, hogy az összes foglyot és eltűntet hazahozza”.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egyik tisztviselője pénteken a CNN-nek azt mondta az amerikaiak szabadon bocsátásáról szóló hírek után, hogy az a Hamász kísérlete lehetett az izraeli katonai válasz csökkentésére. „Ez a [katonai] nyomás nem fog elmúlni azért, mert elengedték őket” – mondta a tisztviselő, aki szerint „ez nem változtat a küldetésen, vagyis a Hamász lebontásán”.

Benjamin Netanjahu katonák között Jeruzsálemben.
photo_camera Benjamin Netanjahu szerdán katonák között Jeruzsálemben. Fotó: Avi Ohayon (GPO)/Anadolu via AFP

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az északi csapatoknál tett látogatásán arra figyelmeztetett, hogy ha a Hezbollah úgy dönt, beszáll a háborúba, akkor olyan erővel lesz megbénítva, „amit el sem tud képzelni”, ez a Hezbollahnak és Libanon államnak is „pusztító” lesz, „de készen állunk minden forgatókönyvre”.

A CNN szerint Netanjahu azt mondta a kommandósoknak:

„Az életért harcolunk, harcban vagyunk az otthonunkért. Ez nem túlzás; ez a háború. »Lenni, vagy megszűnni« – nekik meg kell szűnniük.”