Durvul a klímaváltozás: 4,6 Celsius-fokkal dőlt meg egy magyar hőmérsékleti rekord szombaton

belföld
2023 október 22., 09:54

Három időjárási rekord is megdőlt szombaton – közölte a honlapján az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legkomolyabban az országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord változott.

A szolgálat közleménye szerint a Szeged belterületén lévő meteorológiai állomáson hajnalban csak 20,6 fokig csökkent a hőmérséklet. Ez 4,6 fokkal több az eddigi országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékletnél. Azt a kereken 16 fokot Balatonederics és Iklódbördőce állomásokon mérték 2019-ben.

Új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord is született. Budapesten, a ferihegyi meteorológiai állomáson ugyanis hajnalban csak 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet. A korábbi rekord 15,0 fok volt, amelyet Budapest belterület állomáson 2019-ben rögzítettek.

Emellett azt már szombaton tudni lehetett – meg is írtuk –, hogy a napi melegrekord is megdőlt. Szombaton a Hajdú-Bihar megyei Körösszakálon 28,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ami csekély rekorddöntést jelent. A korábbi csúcs kereken 28 fok volt, amit a Fejér megyei Adony mérőállomásán regisztráltak, szintén 2019-ben.