Pocokinváziótól szenvednek a dél-alföldi gazdák

mezőgazdaság
2023 október 23., 10:27

Ellepték a pockok a a dél-alföldi gabonatáblákat és kertészeteket, a gazdák szerint hatalmas károkat okoznak, mérget szórnának, de az veszélyeztetné a többi állatot is, számolt be az Infostart.

A mezei pockok az eső és a talajforgatás hiánya miatt lepték el a földeket. A gazdák azt kérik a hatóságoktól, hogy ne csak a rágcsálók üregeinél lehessen irtani, hanem szórásos technikával is – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád-Csanád Vármegyei Igazgatóságának elnöke.

Szél István „katasztrófaként” írta le a helyzetet, amiért a pockok minden begyűjtenek vagy megesznek, ami az útjukba kerül, beleértve a búzaszemeket, a lucernát és mindenféle zöldet. Az elnök szerint a földek látványosan elszürkültek.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azt kérte a hatóságoktól, hogy szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit annak érdekében, hogy megakadályozható legyen a mezei pockok a mostaninál is súlyosabb kártétele a hazai termőföldeken.

Ugyanakkor a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke szerint a gazdák által igényelt hatóanyagot a pockok magas száma miatt olyan nagy mennyiségben kellene kiszórni a földekre, hogy az más, védett állatfajokat is veszélyeztetne. Főleg olyan területeken, ahol nincs növényborítottság, a magevő madarak, esetleg a nyulak, őzek és egyéb rágcsálók is a szer áldozatául eshetnek.

A Nébih is az utóbbi szervezettel értett egyet, amikor azt írták: „jóllehet, a véralvadásgátló szeres készítménnyel végzett teljes felületkezelés nagy területen egyszerűbb kijuttatási mód lehetne, a súlyos humán és környezeti károk kockázatára való tekintettel.” Így a felületkezelést a szervezet nem engedélyezi.