Előre megmondta az ügyvédeknek, mi lesz az ítélet, nyomoznak a Debreceni Törvényszék volt bírója ellen

bűnügy
2023 október 24., 19:46

Nyomozást indított a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, miután a törvényszék egyik bírójáról olyan hangfelvételek kerültek elő, amiken előre megmondta, milyen ítéleteket fog adni a vádlottaknak. Kálmánczi Antal azóta indoklás nélkül lemondott a bírói tisztségéről.

A 24.hu szerint a Kálmánczi által elnökölt háromtagú bírói tanács épp egy olyan nagyszabású büntetőügyet tárgyalt, amiben bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolták meg több vagyonvédelmi cég tulajdonosát és vezetőjét. A laphoz eljutott leirat alapján a bíró a tárgyalás előtt elmondta az ügyvédeknek, milyen mértékű büntetés kiszabását tervezi a vádlottra. Például:

„Én nektek 3 év 6 hónapnál nem akarok többet adni, 4 év volt a koncepció, de én ebben lejjebb tudok menni – mondom – egy fél évvel. Nem ígérem, hogy a tábla egy picit nem fog rajta súlyosbítani. [...] Direkt nem akarom elkülöníteni a vádlottakra, hogy lehessen hivatkozni a belső arányosságra. Tehát próbálok huncutkodni. […]”A bírósági eljárás az október 11-i tárgyaláson, az ügy korai szakaszában félbeszakadt, mert a hangfelvétel lejátszása miatt kitört a botrány. Kálmánczi előbb rövid szünetet rendelt el, majd közölte, hogy folytatják az ülést, ezután sürgős teendőire hivatkozva mégis megszakította azt, és új időpontot tűzött ki október végére. Két nappal később benyújtotta a lemondását.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség bővebb tájékoztatást egyelőre nem adott az ügyben.

(via Magyar Nemzet)