Ismerd meg a magyar internet legnyomasztóbb ismeretterjesztő oldalát

GYÁSZ
2023 október 24., 09:42

Egy elsőre ártatlannak tűnő közleménybe akadtunk az MTI mai hírlistáján. A kiindulópont az, hogy évről évre 2-5 százalékkal nő az urnás temetkezések aránya Magyarországon. A kommüniké szerint Magyarországon az urnás temetések aránya 70 százalék. Budapesten 95 százalék és a megyei jogú városokban is jóval az országos átlag feletti.

A szöveg arra is utal, hogy egyre többen egyszerűen hazaviszik szerettük hamvait. Ez a tendencia késztetett öt, temetkezés-közeli szervezetet egyfajta összefogásra. Ezekről a csoportosulásokról van szó:

  • Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület (OTEI)
  • Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete (MATESZSZ)
  • Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete (MTFE)
  • Magyarországi Krematóriumok Szövetsége (MKSZ)
  • Magyar Temetkezési Kellékgyártók Egyesülete (MATEK)

Ezek a szervezetek adtak ki most közleményt, amelyben azt írják, „sokak számára nincs megfelelő tájékoztatás arról, hogy milyen kihívások járnak a hamvak otthoni elhelyezésével”. Ezért most egy kampányt indítanak, amelynek során több száz temetőben, tízezer nyomtatott tájékoztató kiadvánnyal próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzátartozóknak milyen segítő és támogató rendszer áll rendelkezésükre, amellyel könnyebben tudnak eligazodni a kegyeleti kérdésekben. Hogy milyen hangulatú lesz ez a kampány, arról árulkodik az a honlap, amit ebből az alkalomból hoztak létre. Íme a fejléc:

A magyartemetkezes.hu fejléce
photo_camera A magyartemetkezes.hu fejléce Forrás: magyartemetkezes.hu

Idézünk a honlapról:

Sokan szerettük hamvait speciális módon helyezik el, otthonukban tartják, vagy egyéb, nem megszokott helyszín mellett határoznak. Az információhiány azonban komoly bajokat okozhat, nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban egyre több, az urnák hazaviteléből származó problémáról hallani:

  • A hamvak otthon tartása folyamatosan emlékeztethet a veszteségre, ami egyes emberek számára érzelmileg megterhelő lehet, sőt pszichológusok véleménye szerint jelentősen nehezítheti a gyászfeldolgozás folyamatát is.
  • Családon belül eltérő vélemények lehetnek arról, hogy mi legyen a hamvak sorsa, egyéni tárolásuk konfliktusokhoz vezethet.
  • Nem feltétlenül biztosított az elhunyt családtagjainak bejutása az urna helyeként szolgáló ingatlanba.
  • A járási kormányhivatalnak ellenőrzési joga van. A hatóságok ellenőrizhetik az "urna kiadási nyilatkozat" tartalmának betartását, a hamvak kezelését.
  • Az urna vagy a hamvak elvesztése esetén a hozzátartozó kegyeletsértést követ el, és támadható a kötelezettség megsértéséért.
  • Előfordulhat, hogy például költözés során megrongálódik az urna, ami nehezen feldolgozható lelki terhet jelenthet.

További információkért és amúgy is érdemes megnézni a magyartemetkezes.hu-t.