Megdőlt az országos compórekord

ÁLLAT
2023 október 24., 10:37

Olyan szép, mármint szép külsejű és a maga nemében óriásinak számító halat fogtak az RSD-n, hogy az még a nemhorgászoknak is érdekes lehet.

Új országos compórekordot ért el Szabó Krisztián horgász a Ráckevei Dunán, azon belül is a Rózsa-szigeten. Szabó október 21-én, szombaton este 3,48 kilós, 48 centi hosszú compót fogott bojlival - írta meg a Pecaverzum. Vagyis nem célzottan compózás, hanem, hanem pontyozás közben fogta a rekordert, akit a rövid csónakos fárasztás után azonnal vissza is engedett, mivel az RSD-n, az országos horgászrendtől eltérően, tilos megtartani ezt a fajt. Ez idén már a második rekordjavítás, pedig a compó ritkán fogható és igen óvatos hal. De nemcsak ritka, hanem igen elegáns is, az aranyosan csillogó szemcsékkel díszített olajzöld oldalával és a piros szemével. A compót cigányhalnak és doktorhalnak is nevezik, előbbinek pompásan színes öltözködése miatt, utóbbinak azért, mert a nyálkája állítólag gyógyítja más halak felületi sérüléseit. Ez népi babonának tűnik, de akik sok pénzt kockáztatva szállítanak drága, kényes élőhalat, például süllőt, azok gyakran tesznek egy-két compót is a tartályba, hátha tényleg igaz.

Ha tapasztaltabb pecás vagy, és beégett a fejedbe a rekordlista, akkor elképzelhető, hogy most felkaptad a fejed, hogy “de hiszen ezer éve nagyobb ennél, 3,74 kilós a compórekord”. Ez idén tavaszig volt csak igaz, a Mohosz és a Magyar Horgász szerkesztősége ekkor a lakmusz.hu babérjaira törve fact checkelésnek, vagyis tényellenőrzésnek vetette alá a hatvanas éves közepe óta vezetett rekordlistát és leszedte róla a gyanús, nem bizonyítható méretű vagy konkrétan téves rekordereket. A felülvizsgálat során bizonyosodott be például, hogy igaz volt az a több évtizedes pletyka, hogy a bárki által valaha látott legnagyobb domolykónál kétszer nagyobb, hat kiló feletti rekorder valójában fekete amur volt, a listavezető óriási vörösszárnyú keszeg igazából leánykoncér, a csúcstartó sebes pisztráng pedig szivárványos.

A kilencvenes évek eleje óra listavezető compó is ennek a felülvizsgálatnak esett áldozatául, kételyek merültek ugyanis fel a megadott méreteinek a hitelességével kapcsolatban.