„Olyan poklot éltem át, amiről soha nem gondoltam, hogy létezik” – mondja a Hamásztól szabadult túsz

külföld
2023 október 24., 10:53

„Olyan poklot éltem át, amiről soha nem gondoltam, hogy létezik” – mondta a a tel-avivi Ichilov kórházban Yocheved Lifshitz, az a 85 éves nő, aki az egyike volt a kedd reggel szabadon engedett két túsznak. Lifshitz beszámolt október 7-ről, az elrablásukról. „Tomboltak a kibucunkban. Túszul ejtettek. Felültettek egy motorkerékpárra, és keresztülszáguldottak velünk bokrokon” – mondta. Arról is beszélt, hogy botokkal verték az út során, és megsérült a bordája, nehezen kapott levegőt. A vallomása szerint elvették tőle az óráját és az ékszereit is.

„Elvittek minket az alagutak bejáratához. Megérkeztünk az alagútba, és kilométereket gyalogoltunk a nedves földön. Óriási alagútrendszer van, olyan, mint egy pókháló.”

Yocheved Lifshitz a kórházban.
photo_camera Yocheved Lifshitz a kórházban. Fotó: ERIK MARMOR/AFP

Lifshitz hozzátette: „Amikor odaértünk, azt mondták nekünk, hogy ők a Korán hívei, nem fognak bántani minket. Elértünk egy csarnokba, ahol 25 ember volt. Szorosan őriztek minket."

Azt is elmondta, hogy az emberrablók hoztak egy orvost, aki ellátta őket, és gyógyszert adott azoknak, akiknek szükségük volt rá. Állítása szerint a túszokkal jól bántak az emberrablók, és barátságosak voltak. „Matracokon feküdtünk, gondoskodtak arról, hogy minden higiénikus legyen" - mondta.

„Becsületükre legyen mondva, hogy nagyon tisztán tartottak minket. Gondoskodtak arról, hogy ehessünk. Ugyanazt az ételt ettük, amit ők - pitakenyeret fehér sajttal és uborkával.”

Arról is kérdezték, hogy szabadulásakor miért fogott kezet a Hamász egyik emberrablójával. Lifshitz azt mondta: „Rendesen bántak velünk és gondoskodtak rólunk. Készen álltak erre, már egy ideje készültek rá. Mindenük megvolt, amire szükségünk lehet.”

(Haaretz)