Szabadon engedett két idős nőt a Hamász

külföld
2023 október 24., 04:23

Egyiptomi közvetítéssel szabadon engedte a Hamász az október 7-én elrabolt Nurit Coopert és Yocheved Lifshitzet. Cooper 79, míg Lifshitz 85 éves. A gázai terrorszervezet azt mondta, „humanitárius” és egészségi okokból engedte el a nőket. Azonnal egy Tel-Aviv-i kórházba szállították őket. Izrael köszönetet mondott Egyiptomnak a kiszabadításukban nyújtott közvetítői segítségéért, a Vöröskeresztnek pedig azért a „fontos szerepért", amelyet a két túsz hazahozatalában játszott.

Nurit Cooper és Yocheved Lifshitz megérkezik a Tel-Aviv-i Sourasky kórházba.
photo_camera Nurit Cooper és Yocheved Lifshitz megérkezik a Tel-Aviv-i Sourasky kórházba. Fotó: OREN ZIV/AFP

Mindkettejüket a Nir Oz kibucból rabolták férjeikkel együtt. A nyolcvanéves Amiram Coopert és a nyolcvanhárom éves Oded Lifshitzet még mindig fogva tartja a Hamász.

Yochevedet és Odedet jól ismertek Nir Ozban. Mindketten 17 évesen kerültek a kibucba, a Hashomer Hatzair, a kibuc mozgalomhoz kapcsolódó ifjúsági szervezet tagjaként. Négy gyermekük, 11 unokájuk és egy dédunokájuk van.

Pénteken két amerikai túszt, egy anyát és lányát engedtek ki a Hamász fogságából az első túszszabadításban azóta, hogy a palesztin terrorcsoport 200 embert ejtett rabul Gázában.

A két amerikai állampolgárról megerősítették, hogy Judith és Natalie Raanan. Ők ketten családi látogatáson voltak a Nahal Oz kibuc, hogy megünnepeljék Judith édesanyjának születésnapját, amikor elrabolták őket.

(BBC, Haaretz)