A Trump-szövetséges Mike Johnson lett az amerikai képviselőház elnöke

külföld
2023 október 25., 18:44

Az amerikai képviselőház a republikánus frakció alelnökét, Mike Johnsont választotta meg szerdán a házelnöki tisztségre, véget vetve a hetek óta tartó káosznak és republikánus belharcoknak, írja a BBC.

Johnson 220 szavazattal győzött a kongresszus alsóházában. Ő már a negyedik republikánus jelölt volt, akit Kevin McCarthy október 4-i leváltása óta jelöltek a tisztségre.

photo_camera Mike Johnson
Fotó: TOM BRENNER/AFP

Az 51 éves, Louisiana államból származó politikus Donald Trump hívének számít, a korábbi elnök szerdán támogatásáról is biztosította. A sikere a házelnökségért folytatott kemény küzdelemben jelentős győzelmet jelent a Republikánus Párt ideológiailag jobboldali, Trumphoz kötődő frakciójának, és komoly veszteség a mérsékelteknek, írja a BBC.

Johnson a 2020-as elnökválasztás eredményének jogi megtámadására irányuló erőfeszítések egyik kulcsfigurája volt, és arra buzdította Trumpot, hogy „folytassa a harcot”, és merítsen ki minden rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőséget.

A BBC által szelíd modorúnak nevezett egykori ügyvéd és talkrádiós műsorvezető 2016 óta a képviselőház tagja. Számos politikai kérdésben, köztük az abortuszjogok ügyében is keményvonalas, konzervatív álláspontot képvisel. Emellett ellenzi az Ukrajnának nyújtott további amerikai segélyeket is.