Az ENSZ-főtitkár szerint kiforgatták a szavait

külföld
2023 október 25., 17:45

António Guterres ENSZ-főtitkár visszautasítja a vádakat, ami szerint a Gázát kormányzó Hamász Izrael elleni terrortámadását próbálta mentegetni az ENSZ Biztonsági Tanácsában mondott beszédében. Izrael kritikájára nem tért ki, de újságíróknak azt mondta, hogy

"Meg vagyok rökönyödve, hogy miként forgatták ki egyes nyilatkozataimat... mintha mentegettem volna a Hamász terrorcselekményeit. Ez téves. Ennek pont ellenkezője igaz."

Hozzátette: az ENSZ BT-ben egyértelműen elítélte a Hamász 1400 halálos áldozatot követelő október 7-i támadását. "Semmi sem igazolhatja civilek szándékos megölését, megsebesítését és elhurcolását, valamint rakéták kilövését polgári célpontok ellen" - mondta. Guterres hozzátette: valóban említette a palesztinok sérelmeit beszédében, de kiemelte, hogy azok nem igazolhatják a Hamász támadásait. Ahogy a támadásokra sem lehet válasz a palesztin nép kollektív büntetése.

Guterres az ENSZ BT keddi ülésén arról beszélt, hogy a Hamász Izrael elleni támadása "nem légüres térben történt", mert "a palesztin népet 56 évig fojtogató megszállás alatt tartották". (MTI)

Kiemelt videóink