Donáth Anna hadat üzent a DK-nak

POLITIKA
2023 október 25., 07:30

Hazugsággal nem lehet a hazugokat legyőzni című publicisztikájában lényegében hadat üzen a DK-nak Donáth Anna, a Momentum EP képviselője. Az írás a Válasz Online-on jelent meg.

A hosszú felvezetőben arról értekezik Donáth, milyen kvalitások szükségesek az ellenzék részéről a Fidesz leváltásához. Ennek során erre a következtetésre jut:

„Mi az a mindent felülíró, mindent alapjaiban meghatározó tényező, amely e megközelítéseket egybeöleli? A hitelesség.”Donáth szerint ugyanis a „választók nem hiszik el, hogy akik a mostaniak helyett jönnének, másképpen politizálnának”. Szerinte „csak az igazságra épülő politikai kultúra lehet a fundamentuma annak a kormányzó erőnek, amely ezt a hatalmat valaha eséllyel leválthatja”. Rátérve a DK-ra, ezt írja: „nemcsak a kormányoldalon látjuk megvalósulni a hazugság kultúráját.

Hasonló politikai kultúrát képvisel az ellenzék önmagát megkerülhetetlennek mondó pártja, a Demokratikus Koalíció is. Ezzel pedig – öndefiníciójával ellentétben – nem feltétele, hanem súlyos gátja a kormányváltásnak.”Majd a következő eseteket rója fel a Demokratikus Koalíciónak:

  • A párt szerinte hazug plakátkampányát arról, hogy „emelnék a béreket”,
  • az elnökségi tag esetét, aki letagadta, hogy offshore érdekeltsége van,
  • hogy szerinte hazudik a DK az aktivistái számáról,
  • hogy alaptalan támogatottsági adatokat terjeszt magáról a párt.
2019 március 15-én még közösen álltak a színpadon Dobrev Klárával.
photo_camera 2019 március 15-én még közösen álltak a színpadon Dobrev Klárával. Fotó: botost/444.hu

Donáth előveszi az őszödi beszédet is írásában. Szerinte ideje lenne felelősséget vállalnia Gyurcsánynak, amiért „tudatosan, előre megfontoltan” hazudott Magyarország miniszterelnökeként.

„Ma Magyarországon esélye sincs valakinek kormányváltó többséget kovácsolnia anélkül, hogy vállalná a felelősséget a saját korábbi tetteiért. Ezért akadálya a Demokratikus Koalíció politikai kultúrája a kormányváltásnak. Hatalomgyakorlási elveikbe ugyanis a felelősségvállalás és a hibák elismerése egész egyszerűen nem fér bele. Ebben is nagyon hasonlít az övék a Fidesz politikai kultúrájára, amelynek keretében tévedéseiket tagadják, a kritikára pedig erőből reagálnak” – írja Donáth Anna.