Kinevezte a szlovák államfő a negyedik Fico-kormányt

külföld
2023 október 25., 14:57

Kinevezte Zuzana Caputová szlovák államfő az új szlovák kormányfőt, Robert Ficót és kabinetjének tagjait a pozsonyi elnöki palotában szerdán, írja az MTI. Fico negyedszerre alakíthat kormányt, így az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök. Kinevezését követően ígéretet tett arra, hogy

kormánya konstruktív politikát folytat majd, semmilyen kihívás elől nem tér ki, és egyértelmű nemzeti szlovák hangot hallat majd a külpolitikájában is.

Caputová a kormányfő és a kabinet tagjainak kinevezése után azt mondta: bízik benne, hogy az új kormány tartani fogja magát az ország eddigi irányultságához, továbbra is tesz majd a jószomszédi viszonyok ápolásáért, és igyekszik az ország összes lakosának kormánya lenni. Az új kormány kinevezése előtt néhány órával tartotta meg alakuló ülését az előrehozott választások eredményét tükröző új pozsonyi törvényhozás, amelynek 150 parlamenti képviselője közül 79-en ülnek a hárompárti - a Robert Fico vezette Irány (Smer-SSD), a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta - kormánykoalíció padsoraiban. Az új összetételű pozsonyi törvényhozás a képviselők eskütétele után a házelnököt is megválasztotta Peter Pellegrini személyében.