Közelít az országhoz a sertéspestis

ÁLLAT
2023 október 25., 10:34

Október közepén a Magyarországgal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is igazolták az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét házisertés-állományokban – írja a Nébih oldala. Horvátországban a járvány nyári kezdete óta a fertőzött állatok száma meghaladta a húszezret.

Azt írják, a magyar állategészségügyi hatóság továbbra is fenntartja a megerősített járványvédelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy minimalizálja a betegség behurcolásának kockázatát. Bár a nyári élénk turisztikai forgalom csökkent, a Horvátországba látogató magyar lakosság részéről továbbra is elengedhetetlen a fokozott óvatosság – fogalmaz a Nébih.

Arra kérik az utazókat, hogy ne hozzanak haza sertés eredetű húskészítményeket, és kiemelten ügyeljenek arra is, hogy az élelmiszer-hulladékot kizárólag a vadállománytól védett, megfelelően kialakított hulladékgyűjtőkbe dobják ki.

A romló járványhelyzet miatt fontos – írják –, hogy már a közepes kockázatú déli megyékben is betartsák a sertéstartók a kiemelt járványvédelmi intézkedéseket.