Elhalasztja az új kormány kinevezését a lengyel elnök

külföld
2023 október 26., 14:29

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök nem rövidíti le a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) mandátumát, annak ellenére, hogy Donald Tusk szövetsége készen áll a hatalom átvételére - írja a Guardian. A kormányzó nacionalista PiS-szel szövetséges lengyel miniszterelnök közölte, hogy november 13-ra hívja össze az új parlament első ülését, és később jelenti be miniszterelnök-jelöltjének kinevezését.

photo_camera Andrzej Duda Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Csütörtökön Brüsszelben Tusk úgy nyilatkozott, hogy jobb lenne, ha nem húznák el az új kormány kinevezését, mivel Lengyelországnak gyorsan kell cselekednie, hogy biztosítsa az uniós pénzekhez való hozzájutást, amiket a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztottak. Tusk az ügy kapcsán elmondta, hogy

„ha az elnök gyorsan tudomásul veszi a valóságot, hogy a parlamentben van többség, és lehetővé teszi, hogy kormányt alakítson, garantálom, hogy ez a Lengyelországnak szánt pénzek gyors kifizetését fogja eredményezni”

A lengyel alkotmány értelmében az elnöknek a választások napjától számítva 30 napja van arra, hogy összehívja az új parlamentet, és további 14 napja arra, hogy miniszterelnök-jelöltet állítson, akinek meg kell alakítania a kabinetet, amit a parlamentben bizalmi szavazásnak vetnek alá. Duda csütörtökön arról beszélt, hogy „elmondhatom, hogy a parlament alsóháza első ülésének előzetes időpontja november 13., hétfő lesz, ami az alkotmányos normákat figyelembe véve a lehető leggyorsabb időpont”.

Szerinte két „komoly jelölt” van a miniszterelnöki posztra, a hivatalban lévő Mateusz Morawiecki és Tusk, majd hozzátette, hogy Lengyelország „új helyzettel” áll szemben, ami további mérlegelést igényel. Duda korábban már kiemelte, hogy követni kívánja a hagyományokat, és a legtöbb szavazatot kapott párt jelöltjét kívánja kinevezni.

A PiS a szavazatok 36%-ával győzött, de az ellenzéki szövetségnek egyértelmű többsége van a 460 fős parlamentben, 248 mandátummal. Mivel úgy tűnik, hogy a PiS-nek nincs esélye a többség megszerzésére, várhatóan elveszíti a bizalmi szavazást, ekkor pedig a képviselők szabadon jelölhetik saját miniszterelnök-jelöltjüket. Azonban ez azt jelentheti, hogy az új kormány csak jóval később, decemberben állhat fel.

Az elnök kedden és szerdán találkozott az új parlament öt pártjának vezetőivel, és világossá tette, hogy nem fogja siettetni a dolgot - mondta Szymon Hołownia, a Tusk polgári koalíciójával és a baloldallal közös ellenzéki koalícióhoz tartozó Harmadik Út képviselője.

„Az elnök világossá tette, hogy valószínűleg az utolsó pillanatban fogja összehívni az első ülésszakot; de kiemelte, hogy nem akarja lerövidíteni ennek a parlamentnek a mandátumát.”

A PiS kritikusai közben azt sugallták, hogy Duda talán szándékosan késlelteti a folyamatot. Egyesek szerint a PiS megpróbálhatja meggyőzni az egyes ellenzéki képviselőket, hogy támogassák, bár nem valószínű, hogy meg tudná nyerni a szükséges 37 képviselőt. Mások szerint a PiS egyszerűen csak megpróbálja megnehezíteni az új kormány életét, vagy időt nyerni, hogy megszabaduljon a hivatali ideje alatt tanúsított állítólagos törvénytelen magatartás esetlegesen terhelő bizonyítékaitól. Ugyanis több ellenzéki vezető is felvetette már korábban, hogy a PiS több vezető személyisége, köztük Duda, Morawiecki és Beata Szydło volt miniszterelnök, az új kormány felállása után állami bíróság elé kerülhet.

A PiS az elmúlt évek alatt a lengyel jogállamiságot csorbította, visszavonta az abortuszhoz való jogokat, és gyűlöletkeltő propagandát folytatott a kisebbségek ellen, ami az igazságszolgáltatás függetlenségétől az LMBTQ+ jogokig terjedő kérdésekig vitákat váltott ki az EU tagállamok körében.