Kovács Ákos: Tudok a hazug erőlködésről, ami azt próbálja elhitetni, hogy az állam pénzén élősködök, de ez nevetséges

KULTÚRA
2023 október 26., 06:27

„Engem dalszerzőként senki sem korlátoz. Jól is néznénk ki. Nyilvánvaló, hogy szólistaként, szerzőként más szabadságfokkal dolgozhatok, mint egy központi költségvetésre támaszkodó nagyobb intézmény” – mondja Kovács Ákos a Magyar Nemzetnek adott interjújában, majd azzal folytatja:

„Természetesen tudok a hazug erőlködésről, ami azt próbálja elhitetni, hogy az állam pénzén élősködök, de ez egyszerűen nevetséges: piaci műfajban dolgozom, hosszú évek-évtizedek óta adunk kiugróan sikeres koncerteket, évadonként száz-százötvenezer érdeklődőnek játszunk, telt házas Budapest Sportcsarnok- és Papp László Aréna-előadások hosszú sora van mögöttünk. Ez nagyjából 35 éve tart, igen, Horn Gyula áldásos miniszterelnöksége alatt is megtöltöttük a legnagyobb csarnokokat, úgyhogy erről ennyit.” Szerinte az ő sikere „a közönség tömeges érdeklődésén alapszik”. „Nincs nálam szabadabb ember, nincs ennél nagyobb szabadság. Nagyon hálás vagyok ezért” – mondta, de azt már nem tette hozzá, hogy kinek.

Azt viszont igen, hogy „a díjak kérdése más ügy, ha egy kulturális díjnak nagy presztízse, marketingértéke van, akkor azt egész biztosan nem csak esztétikai alapon adják, rengeteg érdek mozog a háttérben”. Itt hozzátette, hogy hallott olyan filmről, ami „még készen sem volt, de már »meghívták« a versenyprogramba, aztán óriási meglepetésre nyert is”.

Ezek után Ákos elmondta, hogy magától nem szívesen beszél „közbeszédet uraló témákról”, de ha megkérdezik a véleményét, nem tér ki a válasz elől. Pontosabban: „nem ötölök-hatolok, hanem elmondom, én hogyan gondolom”.

„A Népszabadságban lenáciztak, később propagandista barátaink okleveles nőgyűlölővé igyekeztek maszkírozni egy összehangolt sajtóakció részeként”– mondta Ákos, aki 2015-ben egy interjúban önként beszélt arról, hogy „a nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak”, mert szerinte „az a dolguk, hogy tartozzanak valakihez”, hogy „beteljesítsék a női princípiumot” és szüljenek gyereket „valakinek”.

Magánéletéről, pontosabban gyerekeiről is beszélt, elmondta, hogy „érdekes megtapasztalni, hogy ugyanabban a közegben, ugyanannak a gazdag könyvespolcnak a tövében, sok ezer lemezes zene- és filmgyűjtemény mellett nőttek fel, mégis mennyire különbözők”, mert „az egyik Pilinszkyből írja a diplomáját, a másik meg T. Dannyt hallgat”.

Ákos egyébként azért adott interjút, mert az Operaházban fog koncertezni, ezen a ponton pedig azt állította, ott randizott először a feleségével 1988-ban egy Brahms-koncerten.