Még 14 évet csaptak a büntetéséhez annak Rédoine Faïdnak, aki 2018-ban helikopterrel szökött el a börtönből

külföld
2023 október 26., 05:06

További tizennégy év büntetést kapott Rédoine Faïd, akit eredetileg fegyveres rablásért ítéltek el, majd előbb 2013-ban csempészett robbanóanyaggal és fegyverrel szökött meg az északi Sequedin börtönből, 2018-ban pedig egy látványos, kalandfilmeket idéző akcióban helikopterrel szökött el a Párizs déli külvárosában található Réau börtönből – írja a BBC.

A helikopteres szökés miatti ügyben két testvére, három unokaöccse és a korzikai alvilág egy más ügyben szintén elítélt tagja is a vádlottak padján ült. Az eset 2018. július 1-jén történt: a férfi három fegyveres bűntársa elfoglalt egy helikoptert, és utasította annak pilótáját, hogy szálljon le a Réau börtön egyik udvarán. Miután az őrök megzavarására füstbombákat eresztettek, az egyik férfi – akit Faïd idősebb testvéreként, Rachidként azonosítottak – egy korongcsiszolóval átvágta a látogatószobába vezető ajtókat.

Faïdot éppen akkor látogatta meg egy másik testvére, Brahim. A börtön rabjai éljeneztek, amikor a helikopter felszállt új utasával. Az egész művelet kevesebb mint 10 percig tartott.

photo_camera A szökéshez használt helikoptert Párizstól északra, egy Gonesse nevű kisvárosban találták meg
Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Ezúttal Faïd három hónapot töltött szökésben. A rendőrség a Párizstól északra fekvő szülővárosában, Creilben bukkant rá, ahol muszlim burkát viselő nőnek öltözve bujkált.

A szökés miatti tárgyalásáról tudósító BBC azt írja: Faïd elmondása szerint az unalom és az újabb 20 év börtönbüntetés kilátása késztette a szökés megtervezésére. Az ötlet akkor jött, amikor meglátta, hogy a hatóságok „hihetetlen hibát” követtek el: nem használtak helikopter elleni hálót az udvar felett.

„24 órából 23 órát egy betonszarkofágban töltök... Mit tegyek? (...) Van egy függőségem, amely felemészt, és amelyet nem tudok meggyógyítani: a szabadság rabja vagyok.”

Az algériai szülőktől, 11 gyermek közül tizedikként született Faïd 1990-ben rabolta ki első bankját. A páncélozott furgonok megtámadásának szakértőjévé vált az évek alatt. Először 1998-ban ítélték el. A 2010-es évek elején egy rövid ideig tartó jó útra térése során társszerzőként könyvet írt bűnözői múltjáról, és rendszeresen szerepelt az országos televízióban.