Orbán büszke arra, hogy találkozott Putyinnal

külföld
2023 október 26., 12:51

Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozóján beszélt arról, milyen büszke Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolataira - írja a Reuters.

photo_camera Fotó: GRIGORY SYSOYEV/AFP

A magyar államfő még október közepén találkozott Putyinnal annak ellenére, hogy az Európai Unió erőfeszítéseket tett Moszkva elszigetelésére az Ukrajna elleni háború miatt. A két vezető akkor a gáz- és olajszállításokról, valamint a nukleáris energia területéről egyeztetett a miniszterelnök sajtófőnöke szerint. Orbán Viktor pedig a béke fontosságát hangsúlyozta.

A Kínában megrendezett találkozás híre azonban később komoly kritikát váltott ki az EU-ban. Orbán most arról beszélt Brüsszelben, hogy

„mindent szeretnénk megtenni a béke érdekében. Ezért minden kommunikációs vonalat nyitva tartunk az oroszok felé, különben nem lesz esély a békére. Ez egy stratégia, büszkék vagyunk rá.”

„Mi vagyunk az egyetlenek, akik a béke nevében és érdekében beszélünk, ami mindenkinek érdeke lenne Európában” - mondta az újságíróknak.

Később az uniós költségvetés kiegészítéséről szóló vita kapcsán elmondta, hogy a magyar álláspont továbbra is az, hogy „nem akarunk pénzt adni a migránsoknak, és Ukrajnának sem akarunk pénzt adni, hacsak valami nagyon jól megalapozott előterjesztést nem látunk, de ami előttünk van, amögül hiányoznak a komoly szakmai, politikai érvek, egész egyszerűen csak adjunk több pénzt. Ez így nem fog menni, egyelőre ezt is el fogjuk utasítani, aztán meglátjuk mire jutunk decemberben.”

Később azt is hozzátette, hogy nagyon reméli, hogy

„itt Brüsszelben egyre többen belátják, hogy egy teljesen nyilvánvaló összefüggés van a terrorcselekmények és a migráció között. Aki a migrációt támogatja, az a terrorizmus is támogatja. Mi ellenezzük a terrorizmust, ezért nem támogatjuk a migrációt sem.”