A fővárosi fiatalok fele nem hiszi, hogy valaha is tudna lakást venni

gazdaság
2023 október 27., 12:11

A szerdán bejelentett CSOK Plusz kedvezményes kamatozása és az első lakás vásárlásánál életbe lépő 10 százalékos önerő könnyítheti a fiatalok lakáshoz jutását – értékelte Lipták Zsuzsa, Otpotthon.hu ügyvezetője a kormány új, január 1-jén életbe léptetni tervezett lakásvásárlás-támogatási rendszerét. Kérdéses azonban, hogy a megszólított réteg mennyire lesz vevő erre a konstrukcióra, figyelembe véve a gyerekvállalási kötelezettséget, illetve az alacsony önerő melletti jelentős eladósodást.

A szakértő szerint korai még messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a CSOK Plusz igénybe vételére vonatkozó részletszabályozás nem ismert. Néhány szűkítő tényezőre azonban felhívta a figyelmet: mivel az új támogatási forma csak vállalt gyerekekre vonatkozik, a korábbi konstrukcióhoz képest emiatt feltételezhetően kisebb lesz az igénylők köre. Ugyanígy korlátozó tényező lehet, hogy a CSOK Pluszt csak házastársak igényelhetik, emellett „szintén az igénylők körét befolyásoló tényező, hogy a CSOK Plusz nem vissza nem térítendő támogatás, hanem kamatkedvezmény-forma, tehát banki hitelbírálathoz, azaz jövedelemhez kötött”. Mindezek miatt szerinte nem várható, hogy az új CSOK jelentősen megbolygassa az ingatlanpiacot, az meg pláne nem, hogy komoly árfelhajtó hatása legyen.

Holott a fiataloknak nagy szükségük lenne egy minél szélesebb kört elérő támogatási rendszerre (miközben a mostani változások valójában szűkítik a jogosultak számát). Az Otpotthon.hu nemrég az anyabankjával közös országos felmérést készített a lakásvásárlásokról és az azzal kapcsolatos szándékokról. Ebből kiderült, hogy a felmérésben részt vett fővárosi fiatalok 49 százaléka nem hisz abban, hogy valaha is képes lesz saját ingatlanhoz jutni. A megyeszékhelyen lakó fiatalok fele mondta ugyanezt, a kisebb városokban a válaszadók 47 százaléka, falvakban 44 százalék tart ettől.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.