A Tiborcz-kör magántőkealapja nagyon jól járhat a kormány gigaberuházásán

gazdaság
2023 október 27., 10:58

Egy szeptember 14-ei kormányhatározatban Soroksár és Gyál területén nagyjából hatszáz hektárnyi termőföldet, szántót, legelőt és erdőt jelölt ki a kormány beruházási célterületnek - pont azokat a földeket, amelyeknek egy jelentős részét az egyik Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap tavaly vásárolta fel.

Hogy pontosan mit tervezhetnek fejleszteni egy ekkora területre, azt nem tudni, de egyesek ismét kínai akkumulátorgyárakhoz kapcsolódó beruházásokat sejtenek a háttérben.

photo_camera Középen Tiborcz István Fotó: Németh Dániel/444

A határozatban kijelölt célterület 144 tulajdonlapját átnyálazva a Válasz Online arra jutott, hogy jelentős része, konkrétan 173 hektár a Tiborcz Istvánhoz köthető magántőkealap által tavaly felvásárolt kft., a Földber birtokában van.

Az elmúlt években szintén jelentős mennyiségű tulajdonrészt halmozott fel a célterületen egy bizonyos Horváth Mihály és családja, valamint az ő két régi üzleti partnere. Horváth Mihályról a lap azt írja, neve feltűnik az Ángyán József-féle földprivatizációs jelentésekben, valamint jó CBA-s kapcsolatokkal is rendelkezik.

A Földber-Horváth-tengely a lap számításai alapján a teljes 652 hektár közel 90 százaléka fölött rendelkezik.

Szerencsés Főnix

A Válasz Online kereste a Tiborcz István tulajdonában lévő Diófa Alapkezelőt, hogy kiderüljön, miért vette meg az általuk kezelt Főnix Magántőkealap a Földbert, de a válaszból semmi érdemes nem derült ki.

A Főnix egyébként a Magyar Fejlesztési Bank ún. krízis tőkeprogramjának egyik legnagyobb kedvezményezettjeként 50 milliárd forint tőkét zsebelt be magánhasználatú és -kezelésű alapként. Ezen az alapon keresztül szállt be a Tiborcz-kör a magyar tőzsde sikercégébe, a zöldenergia-projektekben utazó Alteo Nyrt.-be, ott volt társbefektetőként a Kopaszi gát-projektben, és számos egyéb beruházásban.

Védett területek

Tavaly is volt egy határozat, melyben a XXII. kerületi célterületek között országos védettséget élvező, valamint átlagosnál jobb minőségű termőföldek is vannak. A WWF Magyarország adatigényléséből kiderült, hogy a tervekben „különleges, nagy kiterjedésű szállítmányozási, raktározási és logisztikai célú építmények, irodaépületek és azok kiszolgáló építményei, szolgáltató és kereskedelmi célú építmények, gázátadó állomás, elektromos állomás, közszolgáltatás keretében működtetett hulladékgyűjtő udvar, üzemanyagtöltő állomás létesítése” szerepel.

Ezt aztán a Direkt36 összekötötte egy lehetséges vegyianyag-elosztó központtal, mire Orbán Viktor parlament előtt cáfolta az ilyen központ lehetőségét. A mostani logisztikai beruházási határozat célterületei közt is szerepelnek földek ezen védett területekből, de hogy ezeknek mi lesz a sorsa, egyelőre nem tudni.