Esernyővel vágták fejbe a holland szélsőjobb vezetőjét Belgiumban

külföld
2023 október 27., 19:08

A holland Fórum a Demokráciáért (FvD) jobboldali párt pénteken bejelentette, hogy a novemberi előrehozott választások előtt felfüggeszti a kampányát, miután a vezetőjét, Thierry Baudet-t egy esernyővel megütötték, amikor csütörtök este megérkezett a belgiumi Gent egyetemének campusára, ahol egy diákszervezet által összehívott konferencián tartott előadást. Az incidensről videó is készült:

link Forrás

Baudet-t 2021-ben elítélték az antiszemita bejegyzései miatt, miután a kormány koronavírus elleni intézkedéseit a holokauszthoz hasonlította. Oroszország Ukrajna elleni háborúját is a Nyugat csőlátásának tulajdonította.

A támadót a rendőrség elkapta, Baudet pedig megtartotta az előadását. A párt közleménye szerint Thierry Baudet kisebb agyrázkódást szenvedett. A holland sajtó szerint az antifasiszta jelszavakat kiabáló támadó azt mondta, hogy ukrán származású. Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök az eset után azt mondta, teljességgel elfogadhatatlan, ami Thierry Baudet-vel történt. „Harcolhatnak a politikusok nézeteivel, amelyekkel nem értenek egyet - szavakkal, de soha nem erőszakkal.” Frans Timmermans szintén elítélte a támadást. (Politico/MTI)