Lehet, hogy mégsem élt 31 évig Bobi, a „világ legidősebb kutyája”

ÁLLAT
2023 október 30., 06:45

A Guinness Rekordok Világszövetsége közölte, hogy vizsgálják, valóban 31 évet és 165 napot élt-e Bobi, a portugál masztiff, aki a múlt héten pusztult el. Bobiról azt állították, egyetlen kutya sem élt olyan hosszú ideig, mint ő. Állatorvosok azonban kétségüket fejezték ki arról, hogy biológiailag egyáltalán lehetséges-e, hogy egy kutya ilyen hosszú életet éljen.

Bobi a rekordját elismerő oklevéllel.
photo_camera Bobi a rekordját elismerő oklevéllel. Fotó: Guinness World Records

Gyanakvásra ad okot, hogy vannak olyan képek 1999-ből Bobiról, amelyeken más színű mancsok láthatók, mint a később készült fotókon. További kétségeket támaszt, hogy bár Bobi életkora szerepel a nemzeti kisállat-adatbázisban, ez általában a tulajdonosok önbevallásán alapul. Pontos életkor-meghatározást pedig képtelenség végezni.

„Tisztában vagyunk a Bobi korával kapcsolatos kérdésekkel, és vizsgáljuk azokat" – mondta erről a Guinness World Records szóvivője a Guardiannek. Danny Chambers állatorvos és a Royal College of Veterinary Surgeons tanácstagja azt mondta, „egyetlen állatorvos kollégám sem hiszi, hogy Bobi valójában 31 éves volt”.

Chambers hozzátette, hogy Bobi példáját felkapták az állateledel-ellenes fanatikusok, „akik már régóta kampányolnak azzal, hogy a kutyatáp megöli a háziállatokat, és hogy a nyers táplálás egészségesebb" - mivel a masztiff ilyen táplálékon élt. Bobi gazdája nem kommentálta egyelőre az ügyet.